Η χρήση νερού υψηλής πίεσης μπορεί να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα που προκαλεί η μεγάλη καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, διατηρώντας καλύτερα την ικανότητα εκσπερμάτισης απ’ ό,τι η κλασική θεραπεία με λέιζερ, αναφέρουν επιστήμονες από τη Γερμανία. Η τεχνική αυτή εκτελείται με τη βοήθεια ρομπότ, γεγονός που αυξάνει την ακρίβειά της και μειώνει τις παρενέργειες.
Η μελέτη WATER III βασίζεται σε μία τεχνική που αποκαλείται Aquablation και προς το παρόν συνιστάται από την Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία (EAU) για την μικρού και μεσαίου μεγέθους καλοήθη υπερπλασία (αδένωμα) του προστάτη. Οι ερευνητές εξέτασαν τη συχνότητα παρενεργειών των επεμβάσεων, όπως η στυτική δυσλειτουργία και η ακράτεια ούρων.
Από τους 89 άνδρες που ήταν σεξουαλικά ενεργοί, παλίνδρομη εκσπερμάτιση εκδήλωσε το μόλις 15% όσων έκαναν θεραπεία με aquablation, έναντι του 77% όσων έκαναν θεραπεία με λέιζερ. Αντίστοιχα, ακράτεια ούρων είχε το 9% όσων έκαναν τη θεραπεία με τις ριπές νερού και το 20% όσων έκαναν θεραπεία με λέιζερ.
«Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η θεραπεία με aquablation υπόσχεται πολλά ως εναλλακτική λύση στις θεραπείες με λέιζερ για τους άνδρες με μεγάλα αδενώματα προστάτη. Το γεγονός ότι η μέθοδος διατηρεί με αποτελεσματικότητα την ικανότητα εκσπερμάτισης αποτελεί πρόσθετο όφελος για όσους θέλουν να διατηρήσουν τη σεξουαλική τους ζωή», δήλωσε ο dr. Manuel Ritter, καθηγητής Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης.
«Η πρόκληση είναι να βρούμε την ισορροπία μεταξύ της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων των ασθενών και της διατήρησης της εκσπερμάτισης», σχολίασε ο dr. Cosimo De Nunzio, αναπληρωτής καθηγητής Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της τεχνικής σε μεγαλύτερους χρόνους παρακολούθησης.
Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να αποτελέσει την επέμβαση εκλογής για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, είναι αρκετά, αλλά απαιτείται ακόμα περαιτέρω έρευνα, αναφέρει ο χειρουργός ουρολόγος δρ Ηρακλής Πούλιας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ