Νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για τον καρκίνο του προστάτη

Νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για τον καρκίνο του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι το συχνότερο νεόπλασμα που διαγιγνώσκεται στους άνδρες. Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια άνδρες θα διαγνωσθούν ετησίως με τη νόσο σε όλο τον κόσμο. Η δημοσιότητα που προκύπτει από περιπτώσεις γνωστών προσώπων, όπως ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με την κατανόηση των δυνατοτήτων πρώιμης διάγνωσης και θεραπείας της νόσου. Αναφέρουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών με καρκίνο προστάτη θα διαγνωσθούν με τοπική νόσο και η πρόγνωσή τους είναι συνήθως αρκετά καλή. Μια σειρά από χαρακτηριστικά, όπως είναι η μορφολογία της νόσου στη βιοψία (βαθμός διαφοροποίησης), η έκταση της νόσου όπως καταδεικνύεται από τις απεικονιστικές εξετάσεις (μαγνητική προστάτη, αξονικές, σπινθηρογράφημα οστών, PET-PSMA), η τιμή του PSA στο αίμα, βοηθούν τον κλινικό γιατρό να αξιολογήσει τον κίνδυνο υποτροπής της νόσου και να καθορίσει το προτεινόμενο θεραπευτικό πλάνο. Παραδοσιακά, η ριζική προστατεκτομή ή η εξωτερική ακτινοθεραπεία αποτελούν τους βασικούς θεραπευτικούς πυλώνες στην αντιμετώπιση του τοπικά εντοπισμένου καρκίνου προστάτη. Πρόσφατα δεδομένα έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με εντοπισμένο καρκίνο προστάτη και χαμηλό κίνδυνο υποτροπής έχουν μεγαλύτερη από 90% πιθανότητα επιβίωσης από τη νόσο στα 15 έτη, ανεξάρτητα από το αν θα κάνουν αμέσως μετά τη διάγνωση κάποια θεραπεία ή θα τεθούν σε ενεργό παρακολούθηση.

Για τους ασθενείς με τοπικά προχωρημένη νόσο κατά τη διάγνωση, η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση και πολυπαραγοντική. Κάθε σύγχρονη απεικονιστική μέθοδος, όπως το PET-PSMA, αναδεικνύει την έκταση της νόσου και βοηθά στη λήψη των κατάλληλων θεραπευτικών αποφάσεων. Για τους ασθενείς με τοπικά προχωρημένη ή μεταστατική νόσο, η πιο επιθετική αντιμετώπιση και η χρήση νέων θεραπειών έχουν αποδειχθεί ότι μπορούν να αυξήσουν την επιβίωση. Ο ανδρογονικός αποκλεισμός, δηλαδή η καταστολή των επιπέδων τεστοστερόνης, υπήρξε η βασική θεραπεία σε αυτό το στάδιο. Σήμερα, οι συνδυαστικές αγωγές του ανδρογονικού αποκλεισμού με νεότερα ορμονικά φάρμακα, όπως η αμπιρατερόνη, ωφελούν τους άνδρες με επέκταση της νόσου στους λεμφαδένες.

Η εντατικοποίηση της θεραπείας έχει αποφέρει σημαντικό όφελος επιβίωσης και στη μεταστατική νόσο. Ο συνδυασμός ανδρογονικού αποκλεισμού με νεότερα ορμονικά φάρμακα έχει καθιερωθεί ως η βασική θεραπευτική προσέγγιση για τους άνδρες με μεταστατική νόσο. Οι κλινικές μελέτες τώρα δείχνουν ότι οι συνδυασμοί αυτοί μπορούν να οδηγήσουν σε μακροχρόνια ύφεση της νόσου χωρίς να επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Τέλος, για τους ασθενείς που εμφανίζουν ευνουχοάντοχη νόσο, η κατανόηση της μοριακής βιολογίας της νόσου έχει οδηγήσει σε σημαντικές θεραπευτικές εξελίξεις. Στο πρόσφατο συνέδριο για τα νεοπλάσματα του ουροποιητικού συστήματος της αμερικανικής εταιρείας ογκολογίας (ASCO GU), παρουσιάστηκαν αποτελέσματα που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των στοχευουσών θεραπειών σε αυτό το στάδιο. Ο συνδυασμός θεραπείας με τον PARP αναστολέα ταλαζοπαρίμπη και την ενζαλουταμίδη αυξάνει την επιβίωση, τόσο σε ασθενείς με μεταλλάξεις στα γονίδια επιδιόρθωσης του DNA όσο και στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Είναι φανερό ότι ο καρκίνος του προστάτη είναι μια συχνή νόσος στους άνδρες με πολλές διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, ακόμη και για τους ασθενείς με μεταστατική νόσο που προσφέρουν μακροχρόνια επιβίωση και καλή ποιότητα ζωής. Το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας επικεντρώνεται στην αναγνώριση και ριζικότερη αντιμετώπιση των πιο επιθετικών μορφών της νόσου και στην αποκλιμάκωση της θεραπείας για ασθενείς με χαμηλού κινδύνου νόσο ώστε να αποφευχθεί η νοσηρότητα από τις θεραπείες.

Loading

Play