Οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς

Οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς

Οι άνδρες παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, σύμφωνα με μελέτη στις ΗΠΑ. Οι άνδρες, αν και λιγότερο πιθανό να διαγνωστούν με σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, αντιμετωπίζουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου αν νοσήσουν, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στις ΗΠΑ. Η πρόοδος στην αντιμετώπιση αυτής της πάθησης παραμένει περιορισμένη, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για την υγειονομική περίθαλψη των ασθενών.

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, γνωστό και ως καρδιομυοπάθεια τακουτσούμπο, πιστεύεται ότι προκαλείται από έντονο σωματικό ή ψυχολογικό στρες, το οποίο οδηγεί στην έκκριση αδρεναλίνης και άλλων ορμονών που παρεμποδίζουν τη σύσπαση του μυοκαρδίου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια και παροδική διόγκωση της καρδιάς, τα οποία συχνά συγχέονται με καρδιοαγγειακά επεισόδια όπως το έμφραγμα. Παρόλο που οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων, το σύνδρομο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Μέχρι σήμερα, δεν έχουν ανακαλυφθεί φάρμακα ή άλλες θεραπείες που να μειώνουν τον κίνδυνο επιπλοκών ή θανάτου από αυτήν την κατάσταση. Στη μελέτη, που περιλαμβάνει δεδομένα σχεδόν 200 ασθενών που νοσηλεύτηκαν με καρδιομυοπάθεια τακουτσούμπο μεταξύ 2016 και 2020, το 11% των ανδρών έχασε τη ζωή του, συγκριτικά με το 5% των γυναικών, επισημαίνει η ερευνητική ομάδα. Η διαφορά αυτή, αν και παραμένει ανεξήγητη, μπορεί να σχετίζεται με την αιτία του συνδρόμου, καθώς στους άνδρες εμφανίζεται συχνότερα μετά από σωματικό στρες, ενώ στις γυναίκες συνήθως σχετίζεται με συναισθηματικές αιτίες.

Επιπλέον, οι γυναίκες τείνουν να απολαμβάνουν καλύτερη κοινωνική στήριξη για τη διαχείριση του στρες, κάτι που πιθανώς επηρεάζει τα αποτελέσματα. Η μελέτη επισημαίνει ότι ο κίνδυνος θανάτου δεν έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια της πενταετίας που εξετάζεται, υποδεικνύοντας ότι οι διαθέσιμες θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι ανεπαρκείς.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play