Οι κήλες αποτελούν μία από τις συχνότερες χειρουργικές παθήσεις παγκοσμίως, με ποσοστό εμφάνισης που αγγίζει το 5% του γενικού πληθυσμού. Εμφανίζονται όταν κάποιο σπλάγχνο (συνηθέστερα το έντερο) προβάλλει μέσα από ένα αδύναμο σημείο ή χάσμα του κοιλιακού τοιχώματος.
Αναλυτικά, οι τρεις συχνότερες μορφές κήλης -βουβωνοκήλη, ομφαλοκήλη και μηροκήλη- προσδιορίζονται και αναλύονται παρέχοντας επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες για την έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, βασισμένες στις πιο πρόσφατες χειρουργικές κατευθυντήριες οδηγίες του 2025.
Η βουβωνοκήλη, η πιο συχνή μορφή κήλης, αντιπροσωπεύει το 70-80% όλων των περιπτώσεων, και εμφανίζεται με ιδιαίτερα υψηλή επίπτωση στον ανδρικό πληθυσμό. Χαρακτηρίζεται από την προβολή ενδοκοιλιακού περιεχομένου μέσω ενός χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος στη βουβωνική χώρα.
Η ανατομία της περιοχής είναι ιδιαίτερα σημαντική για την κατανόηση της πάθησης: o βουβωνικός πόρος αποτελεί φυσιολογική οπή στο κοιλιακό τοίχωμα, μέσω της οποίας κατεβαίνει ο όρχις από την κοιλιά στο όσχεο κατά την εμβρυϊκή ηλικία.
Η εμφάνιση της βουβωνοκήλης σχετίζεται με πολλαπλούς παράγοντες που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση, όπως οι βαριές χειρωνακτικές εργασίες και η παχυσαρκία. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου η βουβωνοκήλη εμφανίζεται λόγω γενετικής προδιάθεσης.
Η βουβωνοκήλη μπορεί να είναι «ανατάξιμη», δηλαδή το περιεχόμενό της να επανέρχεται στη σωστή θέση με χειρισμούς, ή «μη ανατάξιμη», όπου απαιτείται χειρουργική επέμβαση.
Η διάγνωση της βουβωνοκήλης είναι κυρίως κλινική, ενώ η οριστική θεραπεία είναι χειρουργική και περιλαμβάνει την ανοικτή αποκατάσταση με πλέγμα ή τη λαπαροσκοπική αποκατάσταση.
Η ομφαλοκήλη, που είναι συχνή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, μπορεί να απαιτεί θεραπεία με χειρουργική αποκατάσταση, ενώ η μηροκήλη χρειάζεται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση λόγω του κινδύνου περισφιξίας.
Η πρόληψη περιλαμβάνει τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και την αποφυγή καπνίσματος, ενώ οι επιπλοκές, όπως η ισχαιμία και η περιτονίτιδα, απαιτούν άμεση ιατρική παρέμβαση.
Η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία των κηλών είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ