Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού, που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2021, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώνει το κοινό για τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα των πνιγμών και τονίζει ότι σχεδόν όλοι οι θάνατοι από πνιγμό μπορούν να προληφθούν.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περισσότεροι από 30 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό κάθε ώρα, με περίπου τους μισούς από αυτούς να είναι κάτω των 29 ετών. Στην πρόσφατη έκθεση του ΠΟΥ σχετικά με την παγκόσμια κατάσταση για την πρόληψη των πνιγμών, στην οποία συμμετείχε ο ΕΟΔΥ, καταγράφεται σημαντική μείωση της συχνότητας των πνιγμών κατά 38% από το 2000. Ωστόσο, η πρόοδος αυτή παραμένει αργή και ανεπαρκής για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στην Ελλάδα, η συχνότητα των πνιγμών εκτιμάται σε 3,6 ανά 100.000 πληθυσμού, με 357 ανθρώπους κατά μέσο όρο να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο σε υδάτινες δραστηριότητες. Η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων συμβαίνει στη θάλασσα (99%) και το 70% των θυμάτων είναι άνδρες. Ο ΕΟΔΥ συνεργάζεται με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Safe Water Sports για την προώθηση κοινών πρωτοβουλιών για τη μείωση των πνιγμών.
Ο ΕΟΔΥ συμβουλεύει το κοινό να:
Μαθαίνουμε κολύμβηση και ενισχύουμε την κολυμβητική παιδεία των παιδιών.
Αποφεύγουμε να κολυμπάμε μόνοι, αλλά πάντα με παρέα.
Μπαίνουμε και βγαίνουμε σταδιακά από το νερό.
Κολυμπάμε πάντα παράλληλα με την ακτή και όχι μέχρι εξάντλησης.
Αποφεύγουμε να κολυμπάμε σε άγνωστα νερά.
Συμβουλευόμαστε πάντα τον γιατρό μας εάν έχουμε χρόνια προβλήματα υγείας.
Επιβλέπουμε αδιάλειπτα τα μικρά παιδιά.
«Η κολύμβηση προάγει τη σωματική και ψυχική ευεξία μέσω της βελτίωσης της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας και της ισορροπίας», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.
Παροτρύνει το κοινό να συνδεθεί στην δωρεάν ηλεκτρονική εφαρμογή του Safe Water Sports για πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά ασφαλείας περισσότερων από 3.400 παραλιών σε Ελλάδα και Κύπρο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ