Οι καρδιακές αρρυθμίες αποτελούν ένα συχνό φαινόμενο που αφορά πολλούς ανθρώπους. Ορίζονται ως η έλλειψη του φυσιολογικού ρυθμού της καρδιάς, αναδεικνύοντας τη σημασία της κατανόησης της λειτουργίας της καρδιάς, η οποία βασίζεται σε ηλεκτρικά σήματα που παράγει η ίδια.
Γενικότερα, οι αρρυθμίες ταξινομούνται σε βραδυαρρυθμίες (αριθμός σφύξεων/λεπτό κάτω από 50) και σε ταχυαρρυθμίες (αριθμός σφύξεων/λεπτό πάνω από 100).
Οι αρρυθμίες εμφανίζονται σε ποσοστό 1,5% έως 5% του γενικού πληθυσμού. Αν και αφορούν όλες τις ηλικίες, είναι πιο συχνές στους ενήλικες μετά τα 30-40 έτη. Η πιο γνωστή αρρυθμία στους ενήλικες είναι η κολπική μαρμαρυγή, η οποία, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποιος μπορεί να έχει αρρυθμίες χωρίς να τις αντιλαμβάνεται, ενώ άλλες φορές μπορεί να αισθάνεται αρρυθμίες χωρίς αυτές να είναι παθολογικές. Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένα παράδειγμα αρρυθμίας που μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Σε αυτήν την περίπτωση, ο τακτικός προληπτικός έλεγχος, ειδικά μετά τα 60-65 έτη, είναι πολύ σημαντικός.
Τα συμπτώματα μιας αρρυθμίας ποικίλουν και περιλαμβάνουν:
Εάν κάποιος εμφανίσει τέτοια συμπτώματα, είναι προτιμότερο να επισκεφθεί έναν ειδικό καρδιολόγο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αρρυθμίες μπορεί να εμφανίζονται περιστασιακά και να σχετίζονται με καταστάσεις όπως το άγχος ή η κατανάλωση καφεΐνης.
Η επικινδυνότητα μιας αρρυθμίας εξαρτάται από το αν συνοδεύεται από κάποια υποκείμενη καρδιακή νόσο, όπως βαλβιδοπάθειες ή στεφανιαία νόσο. Οι πιο σοβαρές αρρυθμίες μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακή ανεπάρκεια ή καρδιακή ανακοπή αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.
Ένας απλός τρόπος για έλεγχο είναι η ψηλάφηση του σφυγμού. Αν οι παλμοί είναι ακανόνιστοι ή πολύ υψηλοί (πάνω από 90 ή κάτω από 60 σε κατάσταση ηρεμίας), είναι καλό να επισκεφθείτε έναν γιατρό. Η χρήση φορητών συσκευών, όπως τα smartwatches, μπορεί να παρέχει χρήσιμες ενδείξεις, αλλά δεν αντικαθιστά την κλινική διάγνωση από ειδικό.
Η διάγνωση μιας αρρυθμίας περιλαμβάνει εξετάσεις όπως: Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ), Υπέρηχο καρδιάς (Triplex) και Holter ρυθμού για συνεχή καταγραφή της καρδιακής λειτουργίας.
Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο της αρρυθμίας και μπορεί να περιλαμβάνει αντιαρρυθμική φαρμακευτική αγωγή, αντιπηκτική φαρμακευτική αγωγή για ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, καθώς και αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διακοπή του καπνίσματος και η ισορροπημένη διατροφή.
Οι καρδιακές αρρυθμίες είναι συχνές και μπορεί να μην προκαλούν πάντα συμπτώματα. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος είναι σημαντικός για άτομα υψηλού κινδύνου. Εάν εμφανιστούν ύποπτα συμπτώματα, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία από ειδικό καρδιολόγο είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία της καρδιάς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ