Ρεκόρ για τη μεγαλύτερη πέτρα στα νεφρά: Έχει το μήκος μιας μπανάνας

Με μήκος 13,372 εκατοστά και βάρος 801 γραμμάρια, η πέτρα στα νεφρά έσπασε δύο παγκόσμια ρεκόρ όταν αφαιρέθηκε από στρατιωτικούς γιατρούς της Σρι Λάνκα την 1η Ιουνίου.

Προηγουμένως τα ρεκόρ ήταν 13 εκατοστά για το μήκος, που είχε σημειωθεί στην Ινδία το 2004, και 620 γραμμάρια για το βάρος, που είχε σημειωθεί στο Πακιστάν το 2008, σύμφωνα με τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες.

propoli

Τα Ρεκόρ Γκίνες επιβεβαίωσαν ότι και τα δύο ρεκόρ καταρρίφθηκαν από την πέτρα της Σρι Λάνκα, που αφαιρέθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Κολόμπο.

Πώς σχηματίζονται και πώς αφαιρούνται οι πέτρες στα νεφρά
Οι πέτρες στα νεφρά αποτελούνται από στερεά κομμάτια υλικού που κρυσταλλώνονται στα νεφρά, τους ουρητήρες ή την ουροδόχο κύστη λόγω γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Είναι σχετικά συχνές, επηρεάζοντας περίπου το 10% των ανθρώπων σε κάποια στιγμή της ζωής τους, και ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να γίνονται ακόμη πιο συχνές.

Οι περισσότεροι τύποι μπορούν να προληφθούν με τη διατήρηση της ενυδάτωσης και τη μείωση της πρόσληψης νατρίου. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, η κατανάλωση 2 έως 3 λίτρων νερού την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση μικρών λίθων – διαμέτρου μικρότερης από 3 χιλιοστά – ξεπλένοντας το ουροποιητικό σύστημα. Ωστόσο, η διαδικασία είναι πασίγνωστα επώδυνη.

Οι πέτρες με διάμετρο άνω των 3 χιλιοστών συχνά απαιτούν πιο εκτεταμένη θεραπεία, όπως χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή τους. Τέτοιες θεραπείες περιλαμβάνουν τη χρήση ηχητικών κυμάτων για τη θραύση των λίθων ή τη χειρουργική επέμβαση μέσω μιας μικρής τομής στο κάτω μέρος της πλάτης.

Δείτε επίσης: Γερμανία: Θα αγοράσει 6 πυραύλους IRIS-T για την αεροπορία της

Loading