Μια σημαντική ανακάλυψη, που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικής σημασίας για την αντιμετώπιση ασθενειών του σύγχρονου κόσμου και για όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου, έκαναν πρόσφατα Έλληνες και Τούρκοι επιστήμονες, που μελετούν τα συστατικά του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.
Μετά από δύο χρόνια συνεργασίας, κατάφεραν να εφαρμόσουν στο εργαστήριο μία καινοτόμα μέθοδο, που προσδιορίζει την παρουσία του συστατικού «3,3 διμεθυλο-1-βουτανόλης» (3,3 Dimethyl 1-butanol, εφεξής και DMB) στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ενός συστατικού ευεργετικού για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.
Όπως σημειώνουν συμμετέχοντες στη μελέτη, είναι «η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται εργαστηριακά, βάσει μιας αξιόπιστης επιστημονικής μεθόδου, η παρουσία του συστατικού DMB στο ελαιόλαδο και προσδιορίζονται οι τιμές της με εντυπωσιακά αποτελέσματα».
Η διεθνής επιστημονική ομάδα, αποτελούμενη από 4 Έλληνες, 3 Τούρκους κι έναν Καναδό, ιρανικής καταγωγής, δημοσίευσε στο περιοδικό Journal of Food Bioactives τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της πρωτοποριακής μελέτης, υπό τον γενικό τίτλο «Quantification of 3,3-dimethyl-1-butanol(DMB) in olive oil: a rapid and novel method». H έρευνα αυτή έδωσε, παράλληλα, οριστική απάντηση σε δύο βασικά ερωτήματα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας του ελαιολάδου: «εάν υπάρχει πράγματι η DMB στο ελαιόλαδο» και «αν αυτό το συστατικό προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη αξία».
Ο καθηγητής Α. Κυριτσάκης δήλωσε ότι «από το 2014 μας απασχολούσε η ανίχνευση και ο προσδιορισμός του σημαντικού συστατικού DMB, που μπορεί να υπάρχει στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο».
Τελικά, τα τελευταία δύο χρόνια, με πρωτοβουλία του και σε συνεργασία με τον Γιώργο Σακελλαρόπουλο και τον Ahmet Ceyhan Gören, πετύχαμε για πρώτη φορά διεθνώς την ανίχνευση και τον προσδιορισμό της σημαντικής αυτής ένωσης σε δείγματα βιολογικού ελαιολάδου από την Ελλάδα και την Τουρκία.
Οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, όπως είπε ο υπεύθυνος παραγωγής Νίκος Σακελλαρόπουλος, ήταν εξαρχής αρωγοί σε όλη την προσπάθεια, παράγοντας πολυποικιλιακά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα για χρήση στη συγκεκριμένη έρευνα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν, οι τιμές DMB στα 9 δείγματα ελαιολάδου από την Ελλάδα και την Τουρκία είναι εντυπωσιακές. Ο καθηγητής Κυριτσάκης σχολίασε ότι «είμαστε οι πρώτοι που προσδιορίσαμε τις τιμές του συστατικού DMB».
«Τώρα οδηγούμαστε στο επόμενο βήμα: να δούμε την αποτελεσματικότητα αυτού του συστατικού, το οποίο φαίνεται ότι μπορεί να αναστείλει τη δράση των ενζύμων που συνδέονται με πολλές ασθένειες της εποχής μας, όπως η αθηροσκλήρωση και οι καρδιοαγγειακές παθήσεις», υπογράμμισε ο καθηγητής.
Η μέθοδος που εφαρμόστηκε για τις αναλύσεις είναι αξιόπιστη, ασφαλής και μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί από οποιοδήποτε εργαστήριο, ανοίγοντας νέες προοπτικές στην έρευνα του ελαιολάδου ως βιολειτουργικό τρόφιμο.
Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή του Δρ. Τάσσος Κυριακίδη, ερευνητή από το Πανεπιστήμιο Yale, που θα συμμετέχει ενεργά σε μελλοντικές σχετικές έρευνες και κλινικές μελέτες.
Αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρόσφατης μελέτης, ο καθηγητής Ahmet Ceyhan Gören τόνισε ότι «άνοιξε ένας νέος δρόμος για την έρευνα για το ελαιόλαδο», επισημαίνοντας τις δυνατότητες για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων ερευνητών.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το ελαιόλαδο παίζει κρίσιμο διατροφικό ρόλο στον μεσογειακό πολιτισμό και έχει αναδειχθεί ως σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, που συμβάλλουν στην προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες ασθένειες.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν ήδη γίνει αντικείμενο διεθνούς προσοχής και αναμένονται περαιτέρω μελέτες που θα εξετάσουν το ρόλο του DMB στην υγεία του ανθρώπου.
Τα ευρήματα της μελέτης έχουν σημαντική προοπτική για την ανάπτυξη νέων στρατηγικών για την πρόληψη και θεραπεία ασθενειών, όπως οι καρδιοαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ