Η υποστελέχωση του νοσηλευτικού προσωπικού στην Ελλάδα απειλεί την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας. Οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες αποτελούν τους αφανείς ήρωες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθημερινά καλούμενοι να διαχειριστούν ένα υπερφορτωμένο και υποστελεχωμένο σύστημα υγείας. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση στην Ε.Ε. με μόλις 3,3 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, ποσοστό που πλησιάζει αυτό της Κίνας και του Μεξικού, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται σε πάνω από 8 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Η εικόνα επιδεινώνεται από την έλλειψη θεσμικής στήριξης και την υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας.
Αυτή η κατάσταση προκύπτει από την έλλειψη θεσμικής προστασίας για τους νοσηλευτές, την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και την γήρανση του νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ επιδεινώνεται από την αναξιοκρατία και τις κακές συνθήκες εργασίας. Το 78% των νοσηλευτών παγκοσμίως συγκεντρώνεται σε χώρες που καλύπτουν μόλις το 49% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η Διεθνής Ένωση Νοσηλευτών (Global Nurses United) επισημαίνει την παγκόσμια κρίση στελέχωσης του νοσηλευτικού προσωπικού, τονίζοντας την επίδραση αυτής της κρίσης στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναγνωρίζει ότι οι νοσηλευτές ανέρχονται σε 29,8 εκατομμύρια το 2023, ωστόσο οι ανισότητες και οι ελλείψεις σε διάφορες περιοχές του κόσμου παραμένουν, θέτοντας σε κίνδυνο την καθολική πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας. Ειδικά στην ψυχική υγεία, μόνο το 42% των χωρών παρέχουν υποστήριξη στους νοσηλευτές, αναγκαία για την διατήρηση εξειδικευμένων επαγγελματιών και την εξασφάλιση ποιοτικής περίθαλψης.
Η έκθεση του ΠΟΥ καθορίζει τις πολιτικές προτεραιότητες για την ενίσχυση της νοσηλευτικής, προκειμένου να αναστραφεί η τάση της υποστελέχωσης και να διασφαλιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας σε διεθνές επίπεδο.
Πηγή περιεχομένου: in.gr