Τέλος η κολονοσκόπηση; Νέα αιματολογική εξέταση ανιχνεύει με ακρίβεια 95% τον καρκίνο του εντέρου

Τέλος η κολονοσκόπηση; Νέα αιματολογική εξέταση ανιχνεύει με ακρίβεια 95% τον καρκίνο του εντέρου

Μια νέα μη επεμβατική εξέταση αίματος υπόσχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγου ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή μέθοδο υγρής βιοψίας, η οποία εντοπίζει τη νόσο σε πρώιμα στάδια με ακρίβεια που αγγίζει το 95%.

Τι είναι η υγρή βιοψία;

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές βιοψίες που απαιτούν λήψη ιστού, η υγρή βιοψία εντοπίζει σημάδια καρκίνου μέσα από μια απλή αιμοληψία, αναλύοντας γενετικό υλικό που κυκλοφορεί στο αίμα.

Μέχρι τώρα, οι περισσότερες τέτοιες εξετάσεις βασίζονταν στο DNA από καρκινικά κύτταρα. Όμως στα αρχικά στάδια του καρκίνου, αυτά τα θραύσματα DNA (cfDNA) είναι σπάνια και δύσκολο να εντοπιστούν.

Η καινοτομία: RNA αντί για DNA

Η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Chuan He στράφηκε στο RNA, το μόριο που “εκτελεί” τις εντολές του DNA στα κύτταρα. Αντί να μετράνε απλώς την ποσότητα RNA, επικεντρώθηκαν στις τροποποιήσεις του RNA, οι οποίες αποτυπώνουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη βιολογική δραστηριότητα του οργανισμού.

Αυτό το είδος «υπογραφής» RNA παραμένει σταθερό και αξιόπιστο, ακόμη κι όταν το συνολικό RNA είναι λίγο — καθιστώντας το ιδανικό για την ανίχνευση καρκίνου στα πρώτα στάδια.

Το μικροβίωμα δείχνει τον δρόμο

Ένα ακόμη εντυπωσιακό εύρημα της μελέτης ήταν η ανίχνευση τροποποιημένου RNA από τα μικρόβια του εντέρου. Το έντερο, όταν αναπτύσσεται όγκος, προκαλεί φλεγμονή και αναδιαμόρφωση στο τοπικό μικροβίωμα — κάτι που αποτυπώνεται άμεσα στα επίπεδα του RNA των μικροοργανισμών.

Αυτό σημαίνει ότι η νέα εξέταση μπορεί να “διαβάσει” τις πρώτες μεταβολές στο σώμα, πριν ακόμη εμφανιστεί αρκετό καρκινικό DNA στο αίμα.

Εντυπωσιακά αποτελέσματα

Η εξέταση πέτυχε συνολική ακρίβεια 95%, υπερέχοντας σαφώς των υπαρχουσών μη επεμβατικών τεστ, τα οποία αποδίδουν κάτω από 50% στα πρώιμα στάδια της νόσου.

«Για πρώτη φορά χρησιμοποιούμε τις τροποποιήσεις RNA ως βιοδείκτη για τον καρκίνο και φαίνεται πως είναι πιο ευαίσθητες και αξιόπιστες από την απλή μέτρηση RNA ή DNA», δήλωσε ο καθηγητής Chuan He. «Η δυνατότητα να εντοπίζουμε τον καρκίνο του εντέρου τόσο νωρίς, είναι πραγματικά πρωτοφανής».

Loading

Play