Τους θερινούς μήνες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε συχνά το πρόβλημα της υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος με κύριες επιπλοκές, την εξάντληση και πολύ σπανιότερα την πολύ-οργανική ανεπάρκεια, λόγω υπερθερμίας. Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα που μπορεί να κυμαίνονται από αδυναμία, εξάντληση, κράμπες, μέχρι και την, απειλητική για τη ζωή, θερμοπληξία. Οι καρδιοπαθείς (ιδίως οι ηλικιωμένοι) ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου.
Όσον αφορά στη διατροφή, το καλοκαίρι θα πρέπει να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, ώστε να μην επιβαρύνεται ο οργανισμός. Θα πρέπει να τρώμε πολλά φρούτα, λαχανικά, σαλάτες και να πίνουμε πολλούς χυμούς και νερό, τονίζει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.
Ύποπτα συμπτώματα που θα πρέπει να οδηγήσουν τους καρδιολογικούς ασθενείς στο γιατρό περιλαμβάνουν: δύσπνοια, αδυναμία/ καταβολή δυνάμεων, ελαττωμένο επίπεδο συνείδησης/ σύγχυση, αίσθημα παλμών/ ταχυκαρδία, κεφαλαλγία/ ζάλη και θωρακική δυσφορία που επεκτείνεται στην κάτω γνάθο.
Γενικές οδηγίες περιλαμβάνουν την αποφυγή του ηλίου κατά τις ώρες υψηλής ακτινοβολίας (11:00-16:00), την αποφυγή της βαριάς σωματικής εργασίας και της υπερβολικής άθλησης, καθώς και την κατανάλωση άφθονων υγρών (έως 1,5 – 2 λίτρα).
Στη θάλασσα, η επαφή με το νερό θα πρέπει να γίνεται σταδιακά, ενώ είναι σημαντικό να έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 2 με 3 ώρες από το τελευταίο γεύμα.
Στο βουνό, σε μεγάλο υψόμετρο υπάρχει μείωση του οξυγόνου και μείωση της ατμοσφαιρικής πίεσης. Ειδικά οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια θα πρέπει να αποφεύγουν τα μεγάλα υψόμετρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ