Το δικαίωμα στην πλήξη: Μήπως η βαρεμάρα είναι αυτό που χρειαζόμαστε;

Το δικαίωμα στην πλήξη: Μήπως η βαρεμάρα είναι αυτό που χρειαζόμαστε;

Η βαρεμάρα μπορεί να είναι θετική και ωφέλιμη για την ψυχική υγεία και τη δημιουργικότητά μας. Όλοι έχουμε βιώσει την πλήξη — αυτή την αίσθηση της μείωσης του ενδιαφέροντος ή της πνευματικής διέγερσης. Συχνά, η πλήξη μας οδηγεί σε απώλεια συγκέντρωσης και απομάκρυνση από τη συμμετοχή σε δραστηριότητες. Ο χρόνος μοιάζει να περνά αργά και ενδέχεται να νιώθουμε νευρικοί. Είτε πρόκειται για μια απογοητευτική ταινία, ένα παιδί που παραπονιέται για έλλειψη απασχόλησης ή έναν ενήλικα που χάνει την προσοχή του σε μια σύσκεψη, η πλήξη αποτελεί μια καθολική εμπειρία. Γενικά οριζόμενη ως δυσκολία στη διατήρηση της προσοχής ή του ενδιαφέροντος σε μια τρέχουσα δραστηριότητα, η πλήξη θεωρείται συνήθως αρνητική.

Τι θα γινόταν, όμως, αν προσπαθούσαμε να επαναστατήσουμε αυτήν την αντίληψη, θεωρώντας την πλήξη ως μια θετική κατάσταση; Θα μπορούσε να μας ωφελήσει αν μάθουμε να την αποδεχόμαστε;

Ο εγκέφαλος, όπως υποδηλώνει ένα άρθρο στο The Conversation, λειτουργεί μέσω δικτύων αλληλοσυνδεόμενων περιοχών που υποστηρίζουν διαφορετικές λειτουργίες. Όταν βιώνουμε βαρεμάρα, ο εγκέφαλός μας ενεργοποιεί συγκεκριμένα δίκτυα, δίνοντας προτεραιότητα σε σχετικές πληροφορίες. Ωστόσο, καθώς η προσοχή μας φθίνει, οι δραστηριότητες στο δίκτυο προσοχής μειώνονται, αναδεικνύοντας την αδυναμία μας να διατηρήσουμε το ενδιαφέρον μας. Αυτό επιβεβαιώνεται με τη μείωση δραστηριότητας στο πρόσθιο-βρεγματικό ή εκτελεστικό δίκτυο ελέγχου.

Ζώντας σε έναν κόσμο που μας κατακλύζει με πληροφορίες και υπερδιέγερση, πολλοί από εμάς αναπτύσσουμε μια κουλτούρα διαρκούς απασχόλησης. Συχνά, οι ενήλικες προσπαθούμε να συγχωνεύσουμε τις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις με την οικογένεια, γεμίζοντας τον χρόνο μας με ποικίλες δραστηριότητες. Ωστόσο, αυτή η αδιάκοπη δραστηριότητα αναπαράγει μια ακούσια ανάγκη για συνεχόμενη ενεργοποίηση στις νεότερες γενιές.

Στις περιπτώσεις μικρών δόσεων, η πλήξη μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην υπερδιέγερση του σύγχρονου κόσμου. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προσφέρει μοναδικά οφέλη για την ψυχική μας υγεία, όπως η βελτίωση της δημιουργικότητας και η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης.

Καθώς τα επίπεδα άγχους αυξάνονται, είναι σημαντικό να αποδεχτούμε την παύση ως χώρο όπου η δημιουργικότητα και η ψυχική ισορροπία μπορούν να ανθίσουν. Η αναγκαία αυτή διακοπή μας επιτρέπει να επαναφορτίσουμε τον εγκέφαλο και το σώμα μας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play