Βρετανία-Covid19: Παρατείνεται η άρση των περιορισμών λόγω του παραλλαγμένου στελέχους “Δέλτα”

Τα νέα δεδομένα στη Βρετανία δείχνουν περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων του παραλλαγμένου στελέχους “Δέλτα” που εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς – Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επρόκειτο να καθυστερήσει την άρση των υπόλοιπων περιορισμών που επιβλήθηκαν για να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης ο Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει τη Δευτέρα εάν η προβλεπόμενη άρση των περιορισμών, που θα προβλέπει τον τερματισμό των ορίων για κοινωνικές επαφές, θα προχωρήσει κανονικά στις 21 Ιουνίου.

propoli

Παρράληλα, η γρήγορη εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, που αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία, έχει θέσει σε κίνδυνο αυτά τα σχέδια, το οποίο σημαίνει ότι είναι πιθανό να υπάρξει καθυστέρηση ενός μήνα στην άρση των περιορισμών, σύμφωνα με τη Daily Telegraph.

Η καθυστέρηση τεσσάρων εβδομάδων θα διατηρήσει τους περιορισμούς έως τις 19 Ιουλίου.

Η Βρετανική κυβέρνηση ανέκαθεν έλεγε ότι οι αποφάσεις σε κάθε στάδιο της εξόδου από το lockdown εξαρτώνται από τα στοιχεία, και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός προειδοποίησε για πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων.

Οι αποκεντρωμένες κυβερνήσεις στη Σκοτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία είναι αυτές που λαμβάνουν τις περισσότερες αποφάσεις για τη δημόσια υγεία στις περιοχές που είναι υπό τη δικαιοδοσία τους.

Καμία απάντηση απο το γραφείο του πρωθυπουργού σε αίτημα για σχόλιο.

Η Βρετανία ανακοίνωσε χθες 8.125 νέα κρούσματα COVID-19, το υψηλότερο ημερήσιο σύνολο από τον Φεβρουάριο, προσθέτοντας ότι ο δείκτης αναπαραγωγής “R” και οι ημερήσιοι δείκτες αύξησης είναι επίσης υψηλότεροι στις τελευταίες εκτιμήσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πανδημία αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Ο συνολικός απολογισμός θανάτων λόγω της COVID-19 στη Βρετανία είναι πάνω από 127.000 αλλά ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων έχει μειωθεί ύστερα από το τρίτο, πανεθνικό lockdown και την εμβολιαστική εκστρατεία που τρέχει με γρήγορους ρυθμούς.

Ο Τζόνσον υποστήριξε ότι μια αύξηση στα κρούσματα ήταν ανέκαθεν αναμενόμενη μετά την τελευταία φάση χαλάρωσης του lockdown τον Μάιο, αλλά αυτό που θα κρίνει την κατάργηση όλων των περιορισμών θα είναι ο βαθμός στον οποίο η εμβολιαστική εκστρατεία της Βρετανίας θα καταφέρει να σπάσει τη σύνδεση μεταξύ κρουσμάτων και θανάτων.

Τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19 έχουν λάβει πάνω από τα 3/4 των ενηλίκων.

Δείτε επίσης: Βρετανίδα πρεσβευτής: Η Ελλάδα θα μπει σύντομα στην «πράσινη» λίστα της Βρετανίας

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading