Στα… χαρακώματα Ολυμπιακός και ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά του ΠΑΟΚ!

Επιστολή στην ΕΡΤ για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με τον ΠΑΟΚ (σ.σ. χωρίς να τον κατονομάζει), έστειλε η ΠΑΕ Ολυμπιακός.

propoli

Αιτία, όπως αναφέρει η επιστολή, “τα κριτήρια που οδηγούν μια δημόσια επιχείρηση που διαχειρίζεται τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων να προβαίνει σε τέτοιου τύπου συμφωνίες”.

Είναι φανερό αν και δεν αναφέρεται, ότι η επιστολή του Ολυμπιακού έχει να κάνει με τις διαπραγματεύσεις της ΕΡΤ με τον ΠΑΟΚ και τα ποσά που έχουν ακουστεί.

Η απάντηση της κρατικής τηλεόρασης ήταν άμεση και στο ίδο ύφος.

H επιστολή του Ολυμπιακού αναφέρει:

“Από δημοσιεύματα του Τύπου πληροφορούμαστε ότι η ΕΡΤ Α.Ε, πέραν των συμβάσεων που έχει ήδη συνάψει με Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες (Π.Α.Ε.) που θα αγωνίζονται την ερχόμενη αγωνιστική σεζόν στα πρωταθλήματα της SUPERLEAGUE 1 και SUPERLEAGUE 2, και παρά το γεγονός ότι έχουν πλέον εκλείψει – αν ποτέ υπήρξαν – οι λόγοι «διάσωσης» του Ελληνικού Ποδοσφαίρου που είχε επικαλεστεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αθλητισμού το προηγούμενο καλοκαίρι για να αιτιολογήσει την απόκτηση των δικαιωμάτων των παραπάνω ομάδων από την Δημόσια Τηλεόραση, διαπραγματεύεται και με άλλες ΠΑΕ προτάσεις για την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους για τα επόμενα τρία (3) χρόνια.

Και μάλιστα, με οικονομικούς όρους που υπερβαίνουν κατά πολύ τις συνθήκες της αγοράς, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό αναφορικά με τα κριτήρια που οδηγούν μια δημόσια επιχείρηση που διαχειρίζεται τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων να προβαίνει σε τέτοιου τύπου συμφωνίες.

Με δεδομένα τα ανωτέρω και εφόσον ισχύουν τα ανωτέρω δημοσιεύματα, είναι σαφές ότι η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. εκδηλώνει την πρόθεσή της να αποκτήσει δικαιώματα ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών του ελληνικού ποδοσφαίρου με εμπορικούς πλέον όρους και όχι για λόγους που υπαγορεύονται από «εξαιρετικές» συνθήκες, αγνοώντας πλήρως τους κανόνες της αγοράς, καιμάλιστα με όρους απολύτως αδιαφανείς.

Ενδείκτης των όρων αδιαφάνειας με τους οποίους κινείται η εν λόγω διαδικασία είναι το γεγονός ότι ενώ η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. εκδηλώνει μια τέτοια πρόθεση δεν έχει καν συζητήσει με έτερες ομάδες, μεταξύ των οποίων ούτε με την ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, η οποία ως η πλέον λαοφιλής διαθέτει την μεγαλύτερη εμπορική αξία και δυναμική στην εγχώρια τηλεοπτική αγορά.

Ακόμα όμως και στην περίπτωση που εκδηλωνόταν τέτοιο ενδιαφέρον προς την ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, θα αρνούμασταν να συνδιαλλαγούμε με όρους οι οποίοι δεν θα ήταν εκ προοιμίου γνωστοί και διαφανείς στο σύνολο των λοιπών ΠΑΕ της SUPER LEAGUE.

Σας καλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψιν, ότι εφόσον η πραγματικότητα επαληθεύσει τα ανωτέρω, τα ζητήματα που εγείρονται δεν θα είναι μόνο ηθικής φύσεως αλλά και νομικής, καθώς με την παραπάνω πρακτική θα έχετε προκαλέσει ζημία σε τμήμα της περιουσίας των Ελλήνων φορολογουμένων, η επιμέλεια και η διαχείριση του οποίου σας έχει ανατεθεί.

Τέλος, με δεδομένα την αδιαμφισβήτητη λαοφιλία του Ολυμπιακού, την ιδιότητα του Συλλόγου μας ως η πρώτη σε τίτλους ομάδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, την εμπορικότητα του Ολυμπιακού (ακόμα και εκτός συνόρων) και εκ τούτου τον προνομιακό χαρακτήρα του εν λόγω τηλεοπτικού προϊόντος, που θα έπρεπε να αποτελούν θεμελιώδη κριτήρια ενδιαφέροντος ενός τηλεοπτικού παρόχου στην αναζήτηση του βέλτιστου προγράμματος, πολλώ δε μάλλον της Δημόσιας Τηλεόρασης που αποφασίζει να εισέλθει σε τομείς που δραστηριοποιείται η ελεύθερη αγορά και επομένως θα πρέπει να δίνει ακόμα μεγαλύτερη σημασία που δαπανά τα χρήματά των φορολογουμένων, σας καλούμε όπως μας γνωστοποιήσετε με ποια κριτήρια η Διοίκησή σας δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ έστω να συζητήσει με την ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ το ενδεχόμενο της συνεργασίας δια της υποβολής μίας οποιαδήποτε πρότασης ενώ αντιθέτως το έπραξε με άλλους συλλόγους, και μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου με πολλαπλάσιο τίμημα από της ελεύθερης αγοράς και δη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή».

Η απάντηση της ΕΡΤ ήρθε άμεσα και αναφέρει:

«Προκειμένου να μην εμπίπτετε σε εσφαλμένη πληροφόρηση, παρακαλώ λάβετε σε γνώση τα παρακάτω. Η ΕΡΤ έχει υπογράψει τη γνωστή και σε σας Σύμβαση με τη Superleague και επτά ΠΑΕ για την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για την αγωνιστική περίοδο 2018-19 με ρήτρα ενδεχομένου ανανέωσής της και για τη νέα περίοδο, καθώς και αντίστοιχη σύμβαση, επεκτεινόμενη όμως αυτομάτως και στην αγωνιστική περίοδο 2019-20 με τη Football League. Επομένως γνωρίζετε.

Έκτοτε η ΕΡΤ πράγματι συζητά, με όχι μόνον μία, αλλά με περισσότερες ΠΑΕ το ενδεχόμενο να αποκτήσει τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα για την αγωνιστική περίοδο 2019-20, όπως και με ΑΠΕ των οποίων τα τηλεοπτικά δικαιώματα είχε κατά την περσινή, αλλά ενδέχεται να μην αναλάβει κατά τη νέα αγωνιστική περίοδο. Σε όλες ανεξαιρέτως τις παραπάνω περιπτώσεις την πρωτοβουλία έλαβαν οι ενδιαφερόμενες ΠΑΕ. Εσφαλμένως λοιπόν νομίζετε ότι η ΕΡΤ «το έπραξε με άλλους συλλόγους», δηλαδή ότι η ΕΡΤ υπέβαλε σε συλλόγους προτάσεις αγοράς των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Δεν υποβάλαμε καμία πρόταση σε κανέναν. Εξετάσαμε, εξετάζουμε και θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε με καλή πίστη και θετική δημιουργική διάθεση τις προτάσεις που μας υποβάλλονται, αν και, ως την παρούσα στιγμή, δεν έχουμε υποβάλει καμία αντιπρόταση, ούτε αποδεχθεί ή απορρίψει κάποια από τις προτάσεις που μας υποβλήθηκαν.

Θα το θεωρούσαμε ιδιαίτερα ενδιαφέρον από άποψη τηλεοπτικού προϊόντος, αλλά και ιδιαίτερα τιμητικό δεδομένου ότι θα προέρχεται από τον δικό σας μεγάλο σύλλογο, να υποβάλατε και εσείς, όπως και άλλοι, τους όρους (οικονομικούς και πραγματικούς) μίας τηλεοπτικής συνεργασίας του Ολυμπιακού με την ΕΡΤ, και, εφόσον μας το ζητήσετε, ευχαρίστως να συζητήσουμε την πρότασή σας, όπως αντιστοίχως πράττουμε και με άλλους συλλόγους.

Η επιστολή σας στηρίζεται σχεδόν ολοκληρωτικά σε αορίστως αναφερόμενα δημοσιεύματα. Πράγματι υπάρχουν τέτοια δημοσιεύματα, προερχόμενα κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, από έντυπα ή ηλεκτρονικούς τόπους εντόνως φιλικούς προς την ομάδα σας. Δυστυχώς όμως τα δημοσιεύματα στα οποία στηρίξατε την επιστολή σας είναι προϊόν δημοσιογράφων, που τουλάχιστον στην παρούσα περίπτωση αποδείχθηκαν ανενημέρωτοι και απλώς κατασκεύασαν γεγονότα…».

Loading