Διατροφή: Τρεις συνήθειες που μας κάνουν ευάλωτες στους ιούς

Το να διατηρείς το ανοσοποιητικό σου σύστημα δυνατό, είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις αυτή τη στιγμή, καθώς η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζεται ακόμη σε σταθερούς ρυθμούς.

Ωστόσο, η ενίσχυση της ανοσίας είναι ένα νόμισμα που έχει δύο όψεις: αφορά την επιλογή τροφών που βοηθούν στην υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ παράλληλα παρεμποδίζει συμπεριφορές που μπορούν να αποδυναμώσουν την ανοσία. Παρακάτω σου παραθέτω 3 διατροφικές σου συνήθειες στις οποίες θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή καθώς «δουλεύεις» για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου.

propoli

#1. Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Ένα ποτηράκι κρασί πότε πότε είναι ένας αρκετά υγιής τρόπος για να ξεπεράσεις αυτήν την κρίση που όλοι βιώνουμε. Αλλά η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και βραχυπρόθεσμα, μπορεί να αλλάξει το ανοσοποιητικό σου σύστημα με τρόπους που παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο αυτή τη στιγμή.

Σε μια δημοσίευση που βγήκε στο περιοδικό Alcohol Research, οι ερευνητές σημειώνουν ότι υπήρξε μια μακροχρόνια σχέση μεταξύ της υπερβολικής πρόσληψης αλκοόλ και της εξασθενημένης ανοσοαπόκρισης. Το αποτέλεσμα περιλαμβάνει αυξημένη ευαισθησία στην πνευμονία και μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης οξέων αναπνευστικών συνδρόμων (ARDS) – παράγοντες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν τα αποτελέσματα του COVID-19.

Άλλα αποτελέσματα που παρατηρούνται, περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο σήψης, υψηλότερη συχνότητα μετεγχειρητικών επιπλοκών, κακή επούλωση τραυμάτων και βραδύτερη και λιγότερο ολοκληρωμένη ανάρρωση από λοιμώξεις.

#2. Μήπως το παρακάνεις με το αλάτι;

Μπορεί να έχουμε συνδέσει την υπερβολική κατανάλωση αλατιού με προβλήματα υγείας όπως κατακράτηση υγρών και υψηλή αρτηριακή πίεση, όμως μια νέα μελέτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης που πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπους και ποντίκια καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η υπερβολική ποσότητα αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε ανοσολογικές ανεπάρκειες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν τα νεφρά εκκρίνουν περίσσεια ποσότητα νατρίου, εμφανίζεται ένα φαινόμενο ντόμινο που μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά βακτηριακές λοιμώξεις.

Κι ενώ ο COVID-19 είναι μια ιογενής ασθένεια, μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις. Σύμφωνα με τις Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς, το συνιστώμενο ημερήσιο όριο για το αλάτι είναι κάτω από 2.300 mg ημερησίως για υγιείς ενήλικες, λιγότερο από την πραγματική μέση πρόσληψη 3.440 mg ημερησίως.

#3. Δεν τρως αρκετά πράσινα λαχανικά

Τα πράσινα λαχανικά μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την ανοσία. Αυτά τα φυτά παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι βοηθούν στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α και C, καθώς και του φυλλικού οξέος. Τα πράσινα λαχανικά προσφέρουν επίσης βιοδραστικές ενώσεις που απελευθερώνουν ένα χημικό σήμα που βελτιστοποιεί την ανοσία στο έντερο. Για μεγαλύτερα οφέλη στόχευσε σε πράσινα λαχανικά στην οικογένεια των σταυροειδών, που περιλαμβάνουν kale, λάχανα, μπρόκολο και λαχανάκια Βρυξελλών.

Δείτε ακόμα:

Αδυνάτισμα: Έτσι θα χάσετε διπλάσια κιλά

Loading