(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Το μήνυμα που (δεν) ελήφθη και ο ανασχηματισμός που θα είναι “μίνι”

Στο Μέγαρο Μαξίμου παριστάνουν πως όλα πήγαν σχετικά καλά στη μεγάλη εικόνα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Είναι προφανές ότι το μήνυμα (δεν) ελήφθη και ο ανασχηματισμός που θα ακολουθήσει θα είναι “μίνι”. Πάντως, το γενικό συμπέρασμα που κάποιοι θέλουν να εξάγουν και να πείσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αυτό, είναι ότι για την απώλεια των περιφερειών φταίνε τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν και όχι οι πολιτικές και οι στρατηγικές που ακολουθήθηκαν.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει και από τις αναλύσεις που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν ερμηνεύουν τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών με όρους συσχετισμών κομμάτων, επιμένοντας ότι οι πολιτικές ισορροπίες δεν διαταράχθηκαν. Όπως σημειώνουν σχετικά, σε επίπεδο πολιτικής “γραμμής”, οι πολιτικοί συσχετισμοί αποτυπώθηκαν ξανά στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών με τη συμμετοχή του συνόλου των παρατάξεων όπου η ΝΔ κατέγραψε ποσοστά υψηλότερα από τον Ιούνιο. Ο β’ γύρος δεν μπορεί να αυθαίρετα αποκοπεί από τον α΄ γύρο και να εξαχθούν συμπεράσματα μόνο από αυτόν, όπως επιχειρεί η αντιπολίτευση. Στον α’ γύρο αποτυπώθηκε η πολιτική βούληση των πολιτών, καθώς συμμετείχαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

propoli

Περνούν κάτω από τον πήχη των απαιτήσεων και των προσδοκιών

Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από εδώ και στο εξής είναι κατά πόσο η κυβέρνηση μπορεί να πορευτεί με τα πόδια καλά γειωμένα στη γη. Εάν, δηλαδή, έχει ληφθεί το πολιτικό μήνυμα, εάν φυσικά μπορούν να το αποκωδικοποιήσουν και τι χρειάζεται για να βελτιωθεί αισθητά η κυβερνητική εικόνα ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει ότι θα συνεχίσει να δίνει έμφαση στην μεταρρυθμιστική του ατζέντα. Ποιοί υπουργοί και υφυπουργοί, όμως, μπορούν να ακολουθήσουν αυτόν τον βηματισμό;

Από το βράδυ της Κυριακής ακούγονται και πάλι ψίθυροι για ανασχηματισμό. Όχι ευρείας κλίμακας, αλλά περιορισμένης. Με διορθωτικές κινήσεις σε καίριους τομείς που φαίνεται ότι η μπάλα… χάνεται. Και αν “χαθεί” από τώρα, μόλις 4 μήνες μετά τις εκλογές, τότε τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα όσο περνά ο καιρός. Η αλήθεια είναι οτι το υπουργικό συμβούλιο χρειάζεται μια ανανέωση, διότι δεν μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα. Ιδίως από τη στιγμή που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έβαλε μόνος του ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων και των προσδοκιών. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται στην καθημερινότητα, αυτό που θέλει απέχει… χιλιόμετρα από αυτό που μπορεί να παράξει το συγκεκριμένο σχήμα. Ως εκ τούτου οι αλλαγές μοιάζουν επιτακτικές. Τώρα, προτού να είναι αργά.

Δείτε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ: Νέα σενάρια για συνεργασία – Πρόταση για «κοινό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές»

Loading