Γιατί δεν πρέπει να κοιμόμαστε με ανεμιστήρα όταν έχει ζέστη

Το καλοκαίρι ήρθε για τα καλά και πλέον, εν μέσω κορονοϊού οι συστάσεις λένε να αποφεύγουμε τη χρήση κλιματιστικού.

Έτσι πολλοί καταφεύγουν στη λύση του ανεμιστήρα, που σύμφωνα με τον ειδικό στον ύπνο Μαρκ Ρέντικ, του Sleep Advisor, πιστεύει ότι η χρήση του ανεμιστήρα την ώρα του ύπνου έχει και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, ειδικά στη διάρκεια του ύπνου.

propoli

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα από την χρήση ανεμιστήρα κατά την διάρκεια του ύπνου

Τα οφέλη περιλαμβάνουν την ελεγχόμενη θερμοκρασία δωματίου, μια συνεχή κυκλοφορία του αέρα και τον επαναλαμβανόμενο ήχο που κάνει, κάτι που βοηθεί ορισμένους ανθρώπους να κοιμηθούν (για άλλους ωστόσο, είναι αρνητικό).

Ωστόσο, τα μειονεκτήματα φαινομενικά υπερτερούν. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι η τάση να προκαλεί ο ανεμιστήρας αλλεργικές αντιδράσεις, λόγω της ποσότητας σκόνης και γύρης που κινείται στον χώρο. Μάλιστα, όσοι πάσχουν από αλλεργίες, άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να δυσκολευτούν ακόμη περισσότερο κατά την διάρκεια της νύχτας. Όπως όμως λέει ο ειδικός στον ύπνο: «Ρίξτε μια ματιά στον ανεμιστήρα σας, Εάν έχει συγκεντρωθεί σκόνη στα πτερύγιά του, αυτά τα σωματίδια περούν στον αέρα κάθε φορά που τον βάζετε να δουλέψει».

Ο ξηρός αέρας που παράγει ο ανεμιστήρας, μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα. Όπως την ξηρότητα στο δέρμα και τον λαιμό σας και να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια, ειδικά εάν φοράτε φακούς επαφής. Τα ρινικά περάσματα θα μπορούσαν θα επηρεαστούν από τον ξηρό αέρα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βλέννα και πονοκεφάλους. Κάτι άλλο που μπορεί να διαπιστώσετε εάν κοιμάστε με ανεμιστήρα είναι πως ξυπνάτε με κράμπες και μύες που πονάνε λόγω του δροσερού συμπυκνωμένου αέρα.

Πώς όμως μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι θα μείνετε δροσεροί την νύχτα χωρίς την βοήθεια ενός ανεμιστήρα;

Οι τρόποι είναι οι εξής:

Προσπαθήστε να κρατήσετε κλειστά τα παντζούρια και τα παράθυρα του υπνοδωματίου καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Έτσι το δωμάτιο θα είναι πιο δροσερό.

Κοιμηθείτε σε βαμβακερά σεντόνια

Πιείτε κρύο νερό και αποφύγετε (όσο μπορείτε) αλκοόλ και καφεϊνη

Κάντε ένα κρύο ντους και φορέστε ελαφριά ρούχα

Η απλή και εύκολη λύση για να δροσιστείτε

Εάν όμως θέλετε ντε και καλά να χρησιμοποιήσετε ανεμιστήρα, ο ειδικός στον ύπνο βρήκε μια μοναδική λύση που θα μετατρέψει τον ανεμιστήρα σας σε προσωρινό air condition. Πώς θα το κάνετε αυτό; Βάλτε στην κατάψυξη 4-6 μπουκάλια με αλμυρό νερό. Στην συνέχεια, όταν είστε έτοιμοι για ύπνο, τοποθετήστε τα μπουκάλια σε έναν δίσκο μπροστά από τον ανεμιστήρα, οπότε ένα δροσερό αεράκι θα φυσά προς το μέρος σας.

Loading