Γιουτίκας: Η απάντηση στην αντιπολίτευση για τη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη και την ατμοσφαιρική ρύπανση

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας απάντησε σε ερωτήσεις των παρατάξεων «Αλλαγή» και «Λαϊκή Συσπείρωση», για τα ζητήματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για τη λογοδοσία.

Για την ατμοσφαιρική ρύπανση επεσήμανε ότι μοναδική αρμοδιότητα της ΠΚΜ είναι η διαχείριση της λειτουργίας των Σταθμών του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ) που είναι εγκατεστημένοι στη Θεσσαλονίκη ωστόσο προχώρησε στην αναβάθμιση του δικτύου.

propoli

«Καταρχήν αντικαταστήσαμε πλήρως την υποδομή του Σταθμού Μέτρησης στο Κορδελιό και τον καταστήσαμε απόλυτα λειτουργικό, με χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε από το Πράσινο Ταμείο. Το επόμενο βήμα ήταν ο εκσυγχρονισμός των υπόλοιπων έξι Σταθμών Μέτρησης που παραλάβαμε ( Σίνδος (κτίριο ΔΙΠΑΕ), Νεοχωρούδα (Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρούδας), Πανόραμα (Άλσος Πανοράματος ), Πλατεία Αγίας Σοφίας (Ερμού 46 ), ΑΠΘ (Πλατεία Χημείου), Καλαμαριά (Πάρκο Αλησμόνητων Πατρίδων) και η ενίσχυση τους με ψηφιακούς αναλυτές τελευταίας τεχνολογίας , αξιοποιώντας πόρους ύψους 1,5 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα ΟΧΕΒΑ» είπε ο κ. Γιουτίκας και συνέχισε λέγοντας ότι:

«Με την ίδια χρηματοδότηση θέσαμε σε λειτουργία και δύο νέους Σταθμούς, σε περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης που δεν καλύπτονταν έως πρότινος από το Εθνικό Δίκτυο των μετρητικών σταθμών (κτίριο υπηρεσιών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σταυρούπολη). Πλέον το δίκτυο των Σταθμών Μέτρησης των Αέριων Ρύπων, καλύπτει όλο το πολεοδομικό συγκρότημα. Παραλάβαμε επτά πεπαλαιωμένους Σταθμούς και σήμερα διαθέτουμε εννέα, εξοπλισμένους με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα».

Όσον αφορά την «καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συστηματικές και μακροχρόνιες υπερβάσεις στις τιμές των μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης», πριν από περίπου ένα χρόνο ο κ. Γιουτίκας ανέφερε τα εξής: «Είναι ακριβώς όπως το περιγράφετε, η Ελλάδα καταδικάστηκε, όχι η ΠΚΜ που οι αρμοδιότητες της εξαντλούνται στο δίκτυο των Σταθμών Μέτρησης των Αέριων Ρύπων που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης. Ωστόσο, εμείς δεν επαναπαυθήκαμε στα στενά πλαίσια των αρμοδιοτήτων της ΠΚΜ. Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος, η Περιφέρεια χρηματοδότησε και εκπόνησε το Επιχειρησιακό Σχέδιο αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που προτείνει μέτρα και πολιτικές για τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας, αλλά και την αντιμετώπιση επεισοδίων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Από το 2020, βρίσκεται στο καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο. Και πέραν αυτού, η ΠΚΜ εισηγείται συνεχώς έκτοτε στο ΥΠΕΝ, προτάσεις για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, με στόχο το δραστικό περιορισμό των υπερβάσεων των τιμών στα αιωρούμενα σωματίδια.

Γιουτίκας για δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη: Αυστηροποίηση των περιβαλλοντικών όρων της λειτουργίας των ΕΛΠΕ

Σε ό, τι αφορά στη δυσοσμία, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας είπε τα εξής: «η ΠΚΜ , χωρίς αποφασιστικές αρμοδιότητες, ήταν εκείνη που άνοιξε το δρόμο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μετά από σχεδόν 30 χρόνια αναζήτησης των αιτίων της δυσοσμίας, με επιτόπιες αυτοψίες και κυριολεκτικά μόνο με την όσφρηση, ήρθε η ΠΚΜ και έκανε το αυτονόητο για τους κατοίκους της δυτικής Θεσσαλονίκης. Ανέθεσε και χρηματοδότησε, τη διενέργεια επιστημονικού ερευνητικού προγράμματος στο Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης του Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ. Και όπως είχε δεσμευτεί, δημοσιοποίησε τα ευρήματά του. Υπέδειξε τα ΕΛΠΕ και τη λειτουργία τους ως την αιτία του προβλήματος.

Όπως επισημαίνει η Λαϊκή Συσπείρωση στην ερώτηση της τα έργα που δεσμεύτηκαν τα ΕΛΠΕ να υλοποιήσουν, ανακοινώθηκαν το Μάρτιο του 2019,(επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) σε συνάντηση του τότε αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος με τον τότε πρόεδρο των ΕΛΠΕ. Εμείς από την πλευρά μας υποβάλλαμε στο υπουργείο, προτάσεις για αυστηροποίηση των περιβαλλοντικών όρων που διέπουν τη λειτουργία των ΕΛΠΕ, που αρκετές έγιναν αποδεκτές. Ο Περιφερειάρχης, Απ. Τζιτζικώστας διαπιστώνοντας καθυστερήσεις στην εκτέλεση των εργασιών, ζήτησε δημόσια την επιτάχυνση τους και κάλεσε τα ΕΛΠΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Υπάρχει η ενημέρωση ότι έχουν ολοκληρωθεί τέσσερα έργα. Πράγματι όμως το πρόβλημα της δυσοσμίας, δεν έχει αντιμετωπιστεί. Είμαστε στο πλευρό των κατοίκων και των δήμων της δυτικής Θεσσαλονίκης. Όπως είχαμε δεσμευτεί το 2022, σε κοινό σχέδιο δράσης με το δήμο Κορδελιού Εύοσμου, προχωρούμε σε νέο κύκλο μετρήσεων και πάλι σε συνεργασία με το ΑΠΘ. Είναι ήδη σε εξέλιξη, νέα προγραμματική σύμβαση με το ΑΠΘ, μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι δειγματοληψίες οι οποίες διενεργούνται όχι μόνο σε όλα τα σημεία που έγιναν οι αρχικές, όσο και σε νέα, ώστε να εξακριβωθεί η αποτελεσματικότητα ή μη των έργων από την πλευρά των ΕΛΠΕ.

Η απάντηση Γιουτίκα σε ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την επικινδυνότητα εργασίας στο αλσύλλιο της βίλας Αλλατίνη

“Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω, έχουν ληφθεί τα πρώτα, άμεσα μέτρα που έχουν υποδειχθεί από τις υπηρεσίες, προκειμένου για την ασφάλεια και των εργαζόμενων και των πολιτών που προσέρχονται στις εγκαταστάσεις της Βίλας Αλλατίνι για υποθέσεις τους.

‘Εχει τοποθετηθεί απαγορευτική ταινία περιμετρικά του αλσυλλίου για να αποτραπεί η κίνηση των πολιτών και έχουν επιπρόσθετα τοποθετηθεί σε εμφανή σημεία ενημερωτικά μηνύματα για την απαγόρευση κυκλοφορίας στο χώρο. Επίσης έχουν απαγορευτεί οι εκδηλώσεις, μυστήρια και συγκεντρώσεις στον αύλειο χώρο, για την περαιτέρω προστασία των πολιτών.

Έχουν εντοπιστεί 15 επικίνδυνα δέντρα, κατά βάση πεύκα, εντός του αύλειου χώρου και αναμένουμε από μέρα σε μέρα, τη σχετική έκθεση του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, που είναι απαραίτητη κατά το νόμο, για να προχωρήσουμε στην κοπή τους.

Προς αντικατάσταση τους θα φυτευτούν νέα δέντρα. Υπάρχουν διασφαλισμένες πιστώσεις και η φύτευσή τους θα γίνει την περίοδο του φθινοπώρου που είναι και η καταλληλότερη”.

Loading