Ανακοίνωση του Δήμου Παπάγου-Χολαργού για τις προϋποθέσεις εγκατάστασης συστημάτων επιτήρησης στο δημόσιο χώρο. Η δημοτική Αρχή Παπάγου-Χολαργού, μέσω επίσημης ανακοίνωσης, καθορίζει τους όρους υπό τους οποίους θα μπορούσε να είναι δυνατή η εγκατάσταση συστημάτων επιτήρησης στους δημόσιους χώρους. Η ανακοίνωση προκύπτει ως απάντηση σε πρόταση που τέθηκε από μέλος του ΔΣ κατά τη διάρκεια του πρόσφατου δημοτικού συμβουλίου.
Η δημοτική Αρχή, υπό τη διεύθυνση του Ηλία Αποστολόπουλου, επισημαίνει ότι το ζήτημα της εγκατάστασης συστημάτων επιτήρησης αφορά πολλές Διοικήσεις της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, κυρίως εξαιτίας των βανδαλισμών και άλλων παράνομων πράξεων που παρατηρούνται σε διάφορους δήμους. Η εγκατάσταση και λειτουργία τέτοιων συστημάτων επιτρέπεται αποκλειστικά από τις κρατικές αρχές που είναι υπεύθυνες για την πρόληψη και δίωξη εγκλημάτων, και συγκεκριμένα από την Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα και το Λιμενικό Σώμα, και όχι από τους Δήμους.
Η δημοτική Αρχή παραθέτει αυστηρές προϋποθέσεις για την εγκατάσταση και λειτουργία των συστημάτων επιτήρησης. Αυτές περιλαμβάνουν:
– Μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για αξιόποινες πράξεις ή σοβαρό κίνδυνο στην περιοχή.
– Εφόσον κριθεί ότι η εγκατάσταση είναι αναγκαία και ότι δεν υπάρχουν λιγότερο επεμβατικά μέτρα διαθέσιμα.
– Η κάλυψη των καμερών θα πρέπει να περιορίζεται μόνο σε κρίσιμα σημεία και να μην περιλαμβάνει ιδιωτικούς χώρους.
Επιπλέον, τονίζεται ότι η αρμοδιότητα τοποθέτησης καμερών σε κεντρικά σημεία δεν ανήκει στους Δήμους. Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι η τοποθέτηση καμερών σε περιοχές με υψηλή κυκλοφορία προσβάλλει την αρχή της αναλογικότητας και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ο Δήμος δεν έχει καμία αρμοδιότητα για την πρόληψη εγκληματικών ενεργειών σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους και δεν μπορεί να υποκαταστήσει το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr