Η Mercedes-Benz πούλησε πέρσι 168.800 αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μειωμένα κατά 9% σε σύγκριση με το 2024. Αντίθετα, οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων της BMW αυξήθηκαν κατά 3,6% φτάνοντας τα 442.072.
Η αρνητική απόδοση ασκεί πρόσθετη πίεση στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Mercedes-Benz, Όλα Καλένιους, καθώς εργάζεται για να αποδείξει ότι η εταιρεία μπορεί να ανταγωνιστεί αποτελεσματικά στη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα. Η Mercedes-Benz ανέφερε ότι οι συνολικές πωλήσεις αυτοκινήτων της μειώθηκαν κατά 9% στα 1,8 εκατομμύρια οχήματα το 2025, σηματοδοτώντας μία από τις ασθενέστερες ετήσιες επιδόσεις της τα τελευταία χρόνια.
Η εταιρεία αντιμετώπισε ιδιαίτερες προκλήσεις στην Κίνα, όπου οι παραδόσεις μειώθηκαν κατά 19% εν μέσω εντεινόμενου ανταγωνισμού από εγχώριες μάρκες. Οι πωλήσεις στον βασικό τομέα της Mercedes-Benz, ο οποίος περιλαμβάνει μεσαίου μεγέθους μοντέλα όπως η E-Class, μειώθηκαν κατά 10% παγκοσμίως στις 1,05 εκατομμύρια μονάδες.
Η Mercedes-Benz έμεινε ακόμη πιο πίσω από την BMW στην πώληση ηλεκτρικών οχημάτων, αφήνοντας την αυτοκινητοβιομηχανία να εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από μια σειρά επερχόμενων μοντέλων για να αναζωογονήσει το ενδιαφέρον για τη σειρά plug-in μοντέλων της. Η φετινή χρονιά θα αποτελέσει μια δύσκολη δοκιμασία για τη στρατηγική του Όλα Καλένιους να προωθήσει περαιτέρω την Mercedes-Benz στην αγορά, καθώς οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες επεκτείνονται και το καταναλωτικό κλίμα παραμένει άνισο στην Ασία και την Ευρώπη.
Ενώ το 2025 έφερε κάποιες θετικές εξελίξεις, όπως ένα έτος ρεκόρ πωλήσεων για το offroad της G-Class, η Mercedes-Benz αντιμετωπίζει τους δασμούς των ΗΠΑ και τον εντεινόμενο ανταγωνισμό από τους Κινέζους κατασκευαστές που εισέρχονται στην κατηγορία πολυτελείας. Η Κίνα παραμένει ένα ιδιαίτερο σημείο πίεσης για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς οι Mercedes, BMW και Volkswagen έχουν παραχωρήσει μερίδια στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο σε εγχώριες μάρκες, οι οποίες υποβαθμίζουν τη θέση των ξένων ανταγωνιστών τους.
Εν τω μεταξύ, η ζήτηση για πολυτελή οχήματα έχει μειωθεί λόγω της παρατεταμένης ύφεσης στην αγορά ακινήτων της Κίνας, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
![]()
