Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη στέκεται και φέτος στο πλευρό της ΑΝΙΜΑ, στηρίζοντας το έργο της για τη διάσωση και περίθαλψη άγριων ζώων που πλήττονται από τις πυρκαγιές.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «οι εκτεταμένες και καταστροφικές πυρκαγιές που δυστυχώς ξέσπασαν για άλλη μία χρονιά, δοκιμάζουν την ετοιμότητα της ΑΝΙΜΑ η οποία δέχεται καθημερινά εκατοντάδες άγρια ζώα που έχουν πληγεί σε όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με μελέτη του ΕΚΠΑ, οι πυρκαγιές αποτελούν μεγάλης κλίμακας διαταραχές που αλλάζουν δραματικά το τοπίο και τις παραμέτρους των οικοσυστημάτων. Ως συνέπεια, αποσταθεροποιούνται οι λειτουργικές σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και επέρχονται μεταβολές στη δομή και τη σύνθεση των φυτικών και ζωικών βιοκοινοτήτων. Οι πληθυσμοί ζώων και φυτών μειώνονται απότομα και ραγδαία, ενώ οι αλλαγές του εδάφους μετά από μία πυρκαγιά συνεχίζουν να επηρεάζουν τους οργανισμούς για καιρό μετά το γεγονός.
Την ίδια ώρα, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο ορατές στα ζώα που περιθάλπει η ΑΝΙΜΑ. Κάθε καλοκαίρι, εκατοντάδες άγρια ζώα φτάνουν στις εγκαταστάσεις της με εγκαύματα, σοβαρή αφυδάτωση και εξάντληση από τον καύσωνα. Καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα εντείνονται, ο ρόλος της ΑΝΙΜΑ γίνεται πιο κρίσιμος, καθώς παρέχει άμεση φροντίδα στην άγρια ζωή που πλήττεται από την κλιματική κρίση».
Η Μαρία Ξυτάκη, Group Corporate Affairs, Communications and ESG Senior Manager του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη, δήλωσε ότι ο όμιλος αναλαμβάνει την κάλυψη μέρους των οικονομικών αναγκών της ΑΝΙΜΑ. Όπως ανέφερε, η οργάνωση κάθε χρόνο δέχεται όλο και περισσότερα ζώα για περίθαλψη, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, γεγονός που κάνει το έργο των φροντιστών και των κτηνιάτρων ολοένα πιο απαιτητικό.
Η ίδια πρόσθεσε ότι η ΑΝΙΜΑ έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για τη φροντίδα της άγριας ζωής και ότι χιλιάδες πολίτες απευθύνονται σε αυτήν για πληροφορίες και καθοδήγηση. Υπογράμμισε ακόμη πως η έρευνα είναι αναγκαία για την κατανόηση των προβλημάτων της άγριας ζωής και της κατάστασής της στην Ελλάδα, απαιτώντας ολοένα και περισσότερους πόρους.
Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην επανάκαμψη της λειτουργίας των οικοσυστημάτων, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η στήριξη αφορά το έργο των εθελοντών, των κτηνιάτρων, των βιολόγων, των δασολόγων και των ειδικών επιστημόνων της ΑΝΙΜΑ που συγκροτούν την Επιστημονική Επιτροπή του φορέα.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΑΝΙΜΑ, Μαρία Γανωτή, σε ευχαριστήρια επιστολή της ανέφερε ότι ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ ευχαριστεί θερμά τον Όμιλο Επιχειρήσεων Σαρακάκη για την εκ νέου στήριξη του έργου του.
Η συμπαράστασή σας μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε σε μία δύσκολη περίοδο όπως αυτή με τους καύσωνες και τις δασικές πυρκαγιές. Η κ. Γανωτή πρόσθεσε ότι η συμβολή του ομίλου στη διάσωση και περίθαλψη της ελληνικής φύσης και πανίδας μέσω της ενίσχυσης του φορέα είναι πολύτιμη και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της.
Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη δράση του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη συνδέεται άμεσα με τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών: Στόχος 11: Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες, Στόχος 13: Δράση για το Κλίμα, Στόχος 14: Ζωή στη Στεριά.
Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από τον Όμιλο Σαρακάκη
![]()
