Στις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για τον εκσυγχρονισμό του ακτοπλοϊκού στόλου, των λιμενικών υποδομών και των υπηρεσιών κρουαζιέρας, αλλά και στις προκλήσεις της «πράσινης» μετάβασης και των νέων κανονιστικών συνθηκών αναφέρθηκαν οι Απόστολος Γ. Παπαποστόλου, Πρόεδρος ΡΑΛ, Διονύσης Θεοδωράτος, Πρόεδρος ΣΕΕΝ, Ιωάννης Τσάρας, Διευθύνων Σύμβουλος ΟΛΘ, Θανάσης Καρλής, Deputy Manager Τμήματος Μάρκετινγκ & Ποιοτικού Ελέγχου ΟΛΠ, Γιώργος Κουμπενάς, Ανώτατος Επιχειρησιακός Διευθυντής Celestyal και Γιώργος Παυλάτος, Senior Partner Octane Management Consultants κατά τη διάρκεια του 8ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών ITC 2025.
-Απ. Γ. Παπαποστόλου, πρόεδρος ΡΑΛ: Απαραίτητη η ίδρυση Ενιαίου Μητρώου Λιμένων-
Ο Απόστολος Γ. Παπαποστόλου δήλωσε την πρόθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων (ΡΑΛ) να «πρωτοστατήσει» ώστε να ιδρυθεί ένα Ενιαίο Μητρώο Λιμενικών Εγκαταστάσεων. Εξήγησε την ανάγκη δημιουργίας ενός Ενιαίου Μητρώου, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές διαφορετικές λιμενικές εγκαταστάσεις, από δημοτικά έως ιδιωτικά λιμάνια, για την εξυπηρέτηση επιχειρήσεων και καταφυγίων μικτής χρήσης. «Στην Κέρκυρα, ο Οργανισμός Λιμένος διαχειρίζεται 33 λιμενικές εγκαταστάσεις», σημείωσε, προσθέτοντας ότι για αυτές τις εγκαταστάσεις συχνά λείπουν ενοποιημένα στοιχεία για τις άδειες και τα σχέδια διαχείρισης αποβλήτων. Το Ενιαίο Μητρώο θα προσφέρει μια ολιστική εικόνα για τις λιμενικές εγκαταστάσεις και τα χαρακτηριστικά τους.
-Δ. Θεοδωράτος, ΣΕΕΝ: Να προχωρήσουμε στην ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου και των λιμενικών υποδομών για να πάμε στην επόμενη ημέρα-
Ο Διονύσης Θεοδωράτος αναφέρθηκε στην πορεία της φετινής ακτοπλοϊκής χρονιάς, κάνοντας λόγο για ανάγκη ανανέωσης του ακτοπλοϊκού στόλου. «Έχουμε αργήσει να κινηθούμε», τόνισε, ζητώντας άμεσες λύσεις για την ανανέωση των υποδομών. «Αν σχεδιάσουμε σωστά, μπορούμε να προχωρήσουμε στην ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου και των λιμενικών υποδομών για να πάμε στην επόμενη ημέρα», πρόσθεσε.
Ακόμη, ο κ. Θεοδωράτος επεσήμανε ότι η πράσινη μετάβαση απαιτεί αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών. «Η πράσινη μετάβαση δεν είναι φθηνή», κατέληξε.
-Ιω. Τσάρας, ΟΛΘ: Σε τρία χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί το κύριο έργο επέκτασης του Προβλήτα 6-
Ο Ιωάννης Τσάρας αναγνώρισε ότι σε τρία χρόνια αναμένεται η ολοκλήρωση του έργου επέκτασης του Προβλήτα 6 στον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Δήλωσε ότι το έργο έχει ξεκινήσει και οι πρόδρομες εργασίες προχωρούν, αναμένοντας την παράδοση του κύριου έργου σε 36-37 μήνες.
-Θ. Καρλής, ΟΛΠ: Συνεχίζεται η ανοδική πορεία του ΟΛΠ-
Ο Θανάσης Καρλής υπογράμμισε ότι ο ΟΛΠ κινείται με διψήφιους αριθμούς ανάπτυξης τα τελευταία τέσσερα χρόνια. «Η ανάπτυξη του λιμένα βασίζεται στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και στη γεωγραφική θέση», είπε, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη δημιουργεί την ανάγκη για χώρους επέκτασης του λιμένα.
-Γ. Κουμπενάς, Celestyal: 8 εκατομμύρια επισκέπτες από την κρουαζιέρα στην Ελλάδα-
Ο Γιώργος Κουμπενάς δήλωσε ότι η κρουαζιέρα πέρυσι έφερε 8 εκατομμύρια επισκέπτες στη χώρα, ενώ φέτος αναμένεται αύξηση 10%. Υπογράμμισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως οι φόροι και οι αυξήσεις στα λειτουργικά κόστη των πλοίων.
-Γ. Παυλάτος, Octane Management Consultants: Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του λιμένα Λαυρίου-
Ο Γιώργος Παυλάτος αναφέρθηκε στους εν εξελίξει διαγωνισμούς για την αξιοποίηση λιμένων, τονίζοντας το αυξημένο ενδιαφέρον από επενδυτές. Ειδικότερα, ανέφερε ότι ο διαγωνισμός για το Λαύριο προχωρά και αναμένονται οι προσφορές για την εκχώρηση των δραστηριοτήτων κρουαζιέρας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ