Η επανεφεύρεση και προσαρμοστικότητα ανθρώπων και οργανισμών αναδείχθηκε ως βασική προϋπόθεση για τη σύγχρονη ηγεσία, στο 10ο Women in Business Forum του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση, το φόρουμ πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο «The Ellinikon Experience Centre», με θέμα «Becoming Future Ready: Growth, Adaptation & Reinvention», και καθώς συμπληρώθηκαν φέτος δέκα χρόνια, ανέδειξε ως κεντρικό ζητούμενο για την ηγεσία και την επιχειρηματικότητα την ικανότητα προσαρμογής στις τεχνολογικές και κοινωνικές αλλαγές, με την ανθρώπινη κρίση, τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία να παραμένουν κρίσιμα στοιχεία για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Το φόρουμ επικεντρώθηκε στις αλλαγές που προκαλούν η τεχνητή νοημοσύνη, οι νέες δεξιότητες και η διαρκής μεταβολή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα τέθηκαν πέντε προτεραιότητες: η μετάβαση από την ανθεκτικότητα στην ανάπτυξη, η επανεφεύρεση επιχειρηματικών μοντέλων και οργανωσιακών κουλτουρών, η λήψη αποφάσεων σε συνθήκες πολυπλοκότητας, η ενίσχυση των ανθρώπινων δεξιοτήτων και η αξιοποίηση των επαγγελματικών δικτύων και της συνεργασίας.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης και στην ανάγκη ενίσχυσης δεξιοτήτων όπως η κριτική σκέψη, η κρίση, η δημιουργικότητα, η ενσυναίσθηση και η προσαρμοστικότητα. «Η λέξη-κλειδί είναι μία: επανεφεύρεση», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηλίας Σπυρτούνιας, σημειώνοντας ότι το ζητούμενο σήμερα δεν είναι μόνο πώς φτάνει μια γυναίκα στην κορυφή, αλλά πώς παραμένει εκεί, εξελίσσεται και συνεχίζει να χτίζει.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Σαρακάκης υπογράμμισε την ανάγκη όχι μόνο για διαρκή μάθηση, αλλά και για «ξεμάθηση», δηλαδή για εγκατάλειψη βεβαιοτήτων, συνηθειών και στερεοτύπων που δεν ανταποκρίνονται πλέον στις νέες συνθήκες.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Women in Business Μυλαίδη Στούμπου σημείωσε ότι το φόρουμ επιδιώκει να προσεγγίζει την επιχειρηματικότητα, την τεχνολογία, τον πολιτισμό και την κυβερνοασφάλεια από διαφορετικές οπτικές, με έμφαση στη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη. Στο 10ο Women in Business Forum συμμετείχαν στελέχη επιχειρήσεων, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι του τεχνολογικού και πολιτιστικού χώρου.
*Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο
![]()
