Στις μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές και στον κομβικό ρόλο της συνεργασίας του Υπερταμείου με την πολιτεία, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κυριάκος Πιερρακάκης στη συζήτηση με θέμα «Το νέο Υπερταμείο Μοχλός ανάπτυξης της Οικονομίας», που πραγματοποιήθηκε στο Growthfund Agora, στο πλαίσιο της 89ης ΔΕΘ.
«Συνολικά, το Υπερταμείο είναι καταλύτης για να μπορέσουμε στοχευμένα να αξιοποιήσουμε την δημόσια περιουσία, ώστε να τονώσουμε την ανάπτυξη.»
«Η Ελλάδα έχει ένα ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος είναι σχεδόν διπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου αυτή τη στιγμή.»
Ο Πρόεδρος του Υπερταμείου κ. Στέφανος Θεοδωρίδης κάνοντας την έναρξη του Growthfund Agora, τόνισε «για εμάς στο Υπερταμείο, είναι τιμή μας να συμμετέχουμε ως ενεργοί συνομιλητές του μέλλοντος, σε μια ΔΕΘ που λειτουργεί ως γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν της χώρας και στο μέλλον της οικονομίας. Φέτος, με το σύνθημα «Εθνική Συμμαχία Ανάπτυξης», το Υπερταμείο δηλώνει παρόν. Παρόν όχι μόνο ως θεσμικός συνομιλητής του κράτους, αλλά και ως ενεργός μοχλός μετασχηματισμού – για την οικονομία, για τις υποδομές, για τις δημόσιες επιχειρήσεις».
Κατέληξε ότι βρισκόμαστε σε μία εποχή ραγδαίων μεταβάσεων, όπου «ο ρόλος του Υπερταμείου είναι να προσφέρει σταθερότητα, όραμα και εργώδη δράση.» Είναι καταλύτης μετασχηματισμού, ενεργώντας με ευθύνη απέναντι στη δημόσια περιουσία και με τόλμη απέναντι στο μέλλον.
Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου κ. Γιάννης Παπαχρήστου αναφέρθηκε στα σημαντικά έργα του Υπερταμείου που αφορούν στη Βόρεια Ελλάδα και βρίσκονται σε εξέλιξη. «Στο τέλος του έτους θα διεξαχθεί διαγωνισμός για τη Μαρίνα Αρετσούς» είπε, ενώ στους επόμενους μήνες ξεκινούν οι μελέτες και οι αδειοδοτήσεις για το Κυβερνείο.
Μιλώντας για τον ρόλο του Υπερταμείου, ο κ. Παπαχρήστου ανέφερε ότι εξελίχθηκε σε ευκαιρία, καθώς αποτελεί επιταχυντή και καταλύτη ανάπτυξης, με απώτερο σκοπό τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Αναφερόμενος στην ανάπτυξή του, σημείωσε ότι στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: τη μετασχηματιστική διαδικασία των δημόσιων επιχειρήσεων, τις επενδύσεις στα assets και την ταχύτερη υλοποίηση των δημόσιων έργων. «Είμαστε σε τροχιά απόλυτης ανάπτυξης.»
Κυρανάκης: Με το Υπερταμείο αλλάζουμε τη νοοτροπία των ‘μπαλωμάτων’ στις σιδηροδρομικές συμβάσεις
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ανακοίνωσε πως ο νέος ΟΣΕ σε συνεργασία με την Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του Υπερταμείου προετοιμάζουν μακροχρόνιες συμβάσεις συντήρησης της σιδηροδρομικής υποδομής από το 2026.
«Η νέα διοίκηση του ΟΣΕ έχει επιλέξει τα έργα με βασικό στόχο να μπει τέλος στη νοοτροπία των ‘μπαλωμάτων’ στη σιδηροδρομική γραμμή», είπε ο κ. Κυρανάκης. Από το 2026 θα εξασφαλίσουν την καλύτερη λειτουργία του σιδηροδρόμου.
Αναφερόμενος στον στρατηγικό σχεδιασμό, υπογράμμισε ότι επόμενο στοίχημα είναι η ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου του σιδηροδρόμου. «Θέλουμε στην επόμενη ΔΕΘ να κάνουμε τη συζήτηση για την οικονομική ανάπτυξη που φέρνει ο σιδηρόδρομος».
Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου και επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, Πάνος Σταμπουλίδης, αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον ΟΣΕ, υπογραμμίζοντας ότι το Υπερταμείο δεν υποκαθιστά τους οργανισμούς με τους οποίους συνεργάζεται.
«Θέλουμε να προσθέτουμε τη γνώση και την εμπειρία που έχουμε στην επιτάχυνση των διαδικασιών» δήλωσε, επισημαίνοντας πως η μονάδα PPF έχει προετοιμάσει με επιτυχία όλους τους διαγωνισμούς για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
«Η πρόεδρος της Κομισιόν στην ετήσια έκθεσή της αναφέρει ως παράδειγμα προς μίμηση ένα από τα έργα που έχουμε ολοκληρώσει, το έργο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του ΥΠΕΝ, το γνωστό σε όλους Antinero», τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης.
Το πάνελ συντόνισε ο δημοσιογράφος Φάνης Ζώης.
Μιλώντας για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου, ο κ. Κυρανάκης τόνισε ότι ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση των συστημάτων ασφαλείας και τηλεδιοίκησης στο τροχαίο υλικό.
Ο κ. Κυρανάκης συμπλήρωσε ότι με τη σύμβαση που υπεγράφη για την ανασύνταξη του δικτύου κλείνει το τελευταίο κενό στη γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης.
Η Ελλάδα κατάφερε να μπει στο χάρτη του ΑΙ και είμαστε σε τροχιά απόλυτης ανάπτυξης.
Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου κ. Γιάννης Παπαχρήστου αναφέρθηκε στην ανάγκη ταχείας αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ.
«Τώρα είναι η στιγμή να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ», δήλωσε, προσδιορίζοντας έργα που μπορούν να φέρουν έσοδα εκατομμύρια ευρώ.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε, επίσης, στη στρατηγική συνεργασία του Υπερταμείου με άλλους φορείς και στον ορίζοντα των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, εκφράστηκε η βεβαιότητα για τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας μέσω της συνεργασίας και της σύμπραξης.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την επισημοποίηση του ρόλου του Υπερταμείου στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ