Η Euronext έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από το 50% των μετοχών της ΕΧΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της Δημόσιας Πρότασης, με στόχο την απόκτηση του 50% + 1 μετοχή της ΕΧΑΕ, από 67% προηγουμένως.
Η διαδικασία της Δημόσιας Πρότασης ολοκληρώνεται την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Stéphane Boujnah, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος Δ.Σ. της Euronext, τόνισε ότι τα οφέλη από το deal μεταξύ Euronext και ΕΧΑΕ είναι σαφή για αμφότερες τις πλευρές, καθώς για την Euronext διευρύνεται μια ενιαία δεξαμενή ρευστότητας και για την ελληνική αγορά ανοίγονται οι πύλες μιας σημαντικά μεγαλύτερης αγοράς.
Αυτό που φέρνουμε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς και στους Έλληνες επενδυτές και εκδότες, είναι μια σύνδεση με μια πανευρωπαϊκή, παγκόσμια αγορά. Ο κ. Boujnah επισημαίνει ότι πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία.
Για τη Euronext, το όφελος είναι να συνεχίσουμε το ταξίδι που ξεκινήσαμε πριν από 25 χρόνια, με στόχο να οικοδομήσουμε τη ραχοκοκαλιά της Ένωσης Κεφαλαιαγορών και να δημιουργήσουμε μια ενιαία τεχνολογική πλατφόρμα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρόμοια με την “Airbus” των κεφαλαιαγορών. Ο επικεφαλής της Euronext σημειώνει ότι, σήμερα, η ενιαία ευρωπαϊκή ολοκληρωμένη αγορά της Euronext πραγματοποιεί συναλλαγές ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ ημερησίως, αριθμός υπερδιπλάσιος από τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται στο Λονδίνο.
Για την ελληνική αγορά, είναι σαφές ότι η ελληνική οικονομία διανύει μια εντυπωσιακή μεταμόρφωση, αλλά οι ελληνικές κεφαλαιαγορές παραμένουν πολύ απομονωμένες. Το Χρηματιστήριο Αθηνών διατηρεί μερίδιο αγοράς 100%, αποτελώντας τοπικό μονοπώλιο, μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα χρηματιστήρια ανταγωνίζονται σκληρά μεταξύ τους, με πολλούς ανταγωνιστές να προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Stéphane Boujnah καταλήγει ότι υπάρχει μια ιδιόμορφη αναντιστοιχία ανάμεσα στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και τη δυναμική των ελληνικών κεφαλαιαγορών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
![]()
