Τα αναγκαία βήματα για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρόμου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης με θέμα «Οι ενέργειες για την αναβάθμιση του ευρωπαϊκού και ελληνικού σιδηροδρόμου» κατά τη διάρκεια του 8ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών ITC 2025, που έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.
Ο Alberto Mazzola, εκτελεστικός διευθυντής του ευρωπαϊκού οργανισμού CER (Community of European Railway and Infrastructure Companies), παρουσίασε ένα σχέδιο για τη σύνδεση των ευρωπαϊκών πρωτευουσών με γρήγορα τρένα, αναφέροντας ότι «ένα σχέδιο που μπορεί να φαίνεται φιλόδοξο, αλλά κομμάτια του γίνονται ήδη πράξη» σε χώρες όπως η Ισπανία και η Τσεχία. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ταχύτητες άνω των 250 χλμ./ώρα για όλες τις πόλεις με πληθυσμό μεγαλύτερο από 250 χιλιάδες κατοίκους, εστιάζοντας στη σημαντικότητα της σύνδεσης Αθήνας – Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Mazzola προχώρησε στην ενημέρωση για τις εντατικές συζητήσεις του CER με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι «ο σιδηρόδρομος είναι προτεραιότητά του». Σημείωσε την τρέχουσα κατάσταση της διασυνδεσιμότητας του λιμανιού του Πειραιά, που είναι μόλις 2%, τονίζοντας την ανάγκη σύνδεσής του με τον σιδηρόδρομο για τη βελτίωση της υπηρεσίας προς την Κεντρική Ευρώπη.
Η Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, Γεωργία Αϋφαντοπούλου, αναφέρθηκε στο ρυθμιστικό έργο της Αρχής και την ανάγκη για ασφαλείς αλλαγές στο σιδηροδρομικό δίκτυο, σημειώνοντας ότι «οι αλλαγές αυτές πρέπει να γίνουν με ασφάλεια». Υπογράμμισε την προτεραιότητα της ΡΑΣ να ενισχύσει τον ανταγωνισμό και την είσοδο νέων επιχειρήσεων στην αγορά.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ, Χρήστος Παληός, ανακοίνωσε ένα στρατηγικό επενδυτικό σχέδιο 10 δισ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία, το οποίο θα επιτύχει τετραπλάσια χωρητικότητα συγκριτικά με το 2022. Επισήμανε την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης, που αναμένεται να ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2026.
Δηλώσεις έγιναν επίσης από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Hellenic Train, Roberto Rinaudo, ο οποίος ανέφερε ότι η εταιρεία προχωρά σε σημαντικές επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του τροχαίου υλικού, ενώ ο Παναγιώτης Μπαλωμένος από τη ΓΑΙΑΟΣΕ ανέφερε ότι σύντομα θα παραδοθεί το τροχαίο υλικό στον νέο ΟΣΕ.
Ο Αντώνης Παναγόπουλος από την PEARL τόνισε ότι οι σιδηροδρομικές μεταφορές μπορούν να γίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα της ανάπτυξης υποδομών και συνεργασίας για να καταστεί η χώρα εμπορευματικός κόμβος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
![]()
