Ο Όμιλος AKTOR ανακοίνωσε την εξαγορά της εταιρείας ΑΙΟΛΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η οποία αναπτύσσει 7 αιολικούς σταθμούς στην Εύβοια, συνολικής ισχύος 145 MW. Παράλληλα, προχώρησε στην εξαγορά του 100% χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 13 MW στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς.
Μέσω της θυγατρικής του AKTOR ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ, ο Όμιλος AKTOR απέκτησε το 100% της ΑΙΟΛΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η οποία αναπτύσσει έργα με περιβαλλοντική αδειοδότηση και όρους σύνδεσης για συνολική ισχύ 145,2 MW, με εκτιμώμενο συντελεστή εκμετάλλευσης 38%. Τα συγκεκριμένα έργα είχαν αναπτυχθεί στο παρελθόν από την EDP Renewables Europe.
Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται περίπου σε 20 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας χρηματοδότησης, τα έργα αναμένεται να εισέλθουν στο στάδιο κατασκευής, με την έναρξη λειτουργίας να προγραμματίζεται για το Δ’ τρίμηνο του 2028. Η συνεισφορά τους στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) του Ομίλου εκτιμάται γύρω από τα 25 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, ο Όμιλος AKTOR ολοκλήρωσε την απόκτηση του 100% χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών σταθμών εν λειτουργία στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, με καθαρό τίμημα περίπου 3,5 εκατ. ευρώ. Με αυτές τις κινήσεις, το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου AKTOR σε έργα φωτοβολταϊκών ανέρχεται συνολικά σε 173 MW.
Σύμφωνα με τον επιχειρηματικό σχεδιασμό του Ομίλου, το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ σε λειτουργία αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 MW έως το 2026. Με τις δύο αυτές νέες εξαγορές, ο Όμιλος AKTOR επενδύει στη δημιουργία ενός ισχυρού και αποδοτικού χαρτοφυλακίου ενεργειακών έργων, το οποίο θα ενισχυθεί περαιτέρω με την ολοκλήρωση έργων αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 100 MW.
![]()

