Ιστορικό χαμηλό 9 ετών καταγράφουν τα σταθερά στεγαστικά επιτόκια στην Ελλάδα, καθώς τον Φεβρουάριο 2026 διαμορφώθηκαν στο 2,95%, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Αυτή η πτώση από το 3,13% τον Ιανουάριο σηματοδοτεί την πρώτη φορά που τα επιτόκια υποχωρούν κάτω από το 3% από το 2017, όταν τα επιτόκια δανεισμού της ΕΚΤ ήταν μηδενικά (σήμερα 2,15%).
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην πέμπτη θέση μεταξύ των φθηνότερων χωρών της ευρωζώνης για τα στεγαστικά δάνεια σταθερής διάρκειας, με τη Μάλτα, την Πορτογαλία, τη Βουλγαρία και την Κροατία να την προηγούνται. Η Ελλάδα προσφέρει ένα από τα πιο προσιτά επιτόκια στην ευρωζώνη, με το μέσο επιτόκιο στην ευρωζώνη να ανέρχεται στο 3,37%.
Αντίθετα, οι ακριβότερες χώρες περιλαμβάνουν τη Λετονία με 8,41% και την Εσθονία με 6,34%. Στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, το μέσο επιτόκιο για τα σταθερά δάνεια διαμορφώθηκε στο 3,63% στη Γερμανία, 3,53% στην Ιταλία και 3,31% στη Γαλλία.
Η αγορά στεγαστικής πίστης στην Ελλάδα έχει αρχίσει να ανακάμπτει, με θετική μεταβολή 1,1% στα στεγαστικά δάνεια τον Φεβρουάριο 2026, μετά από χρόνια αρνητικών ροών. Το μέσο ύψος στεγαστικού δανείου ξεπερνά τις 100.000 ευρώ, με το ποσοστό έγκρισης αιτήσεων να αγγίζει το 90%, υποδηλώνοντας μια πιο ώριμη προσέγγιση των δανειοληπτών.
![]()
