Σύμφωνα με την έρευνα προοπτικών απασχόλησης του ομίλου ManpowerGroup, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα για το τρίτο τρίμηνο του 2026 είναι συγκρατημένες, με συμμετοχή 520 εργοδοτών. Ο Δείκτης Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης (NEO) διαμορφώνεται στις 7 μονάδες, καταγράφοντας μείωση κατά 12 μονάδες σε τριμηνιαία βάση και 5 μονάδες σε ετήσια.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ελλάδα βρίσκεται στην ένατη χαμηλότερη θέση, 19 μονάδες κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Οι εργοδότες αναμένουν ότι το 50% θα διατηρήσει τα επίπεδα του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ το 28% σκοπεύει να το αυξήσει. Αντίθετα, το 19% αναμένει μειώσεις.
Ανά κλάδο, τα χρηματοοικονομικά και οι ασφάλειες κατατάσσονται ως ο πιο ανταγωνιστικός τομέας με δείκτη 32 μονάδες, αν και καταγράφεται μείωση 15 μονάδων από το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δημόσιος τομέας και οι υπηρεσίες υγείας εμφανίζουν τις χαμηλότερες προοπτικές των τελευταίων τριών ετών, με δείκτη -2 μονάδες.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι κύριοι λόγοι για την αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού περιλαμβάνουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων (37%) και την κάλυψη θέσεων από αποχωρήσεις (26%). Αντίθετα, οι εργοδότες που αναμένουν μείωση αποδίδουν την απόφαση σε οικονομικές προκλήσεις (34%) και αναδιοργάνωση (22%).
Στην περιφέρεια, η υπόλοιπη Ελλάδα εκτός Αττικής και Βόρειας Ελλάδας καταγράφει τις πιο δυναμικές προοπτικές με 13 μονάδες. Αντίθετα, η Βόρεια Ελλάδα σημειώνει τη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων τριών ετών.
![]()

