Συμφωνία Δασμών ΗΠΑ-ΕΕ: Κέρδη, Ζημίες και Αποφυγή Εμπορικού Πολέμου

Συμφωνία Δασμών ΗΠΑ-ΕΕ: Κέρδη, Ζημίες και Αποφυγή Εμπορικού Πολέμου

Συμφωνία ΗΠΑΕΕ για δασμούς, ανακοινώνει επιτυχία και προοπτικές επενδύσεων σε ενεργειακά προϊόντα. Σε μια κίνηση που βοήθησε στην αποφυγή ενός ενδεχόμενου επιβλαβούς εμπορικού συγκρούσεως στον Ατλαντικό, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε μια προκαταρκτική εμπορική συμφωνία την Κυριακή, μειώνοντας τους προτεινόμενους δασμούς σε πολλές εισαγωγές από την ΕΕ στο 15%—μισό από τον αρχικά απειλούμενο συντελεστή. Η συμφωνία αντανακλά στοιχεία παρόμοιας προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας, αλλά παραμένουν αναπάντητα αρκετά επίμαχα ζητήματα, όπως οι δασμοί σε αλκοολούχα ποτά.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσαν αυτή την πρόοδο κατά τη διάρκεια μιας υψηλού προφίλ συνάντησης στη Σκωτία. Η συμφωνία προήλθε μετά από μια διαπραγμάτευση μίας ώρας που έσπασε μήνες αδιεξόδου. Η συμφωνία θεωρείται στρατηγική νίκη για τον Τραμπ, με έμφαση στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις να αγοράσουν προϊόντα ενέργειας αξίας 750 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτζ καλωσόρισε την είδηση, τονίζοντας ότι η συμφωνία βοήθησε στην αποφυγή ενός εμπορικού πολέμου που θα επηρεάζε σοβαρά την εξαγωγική οικονομία της Γερμανίας—ιδιαίτερα τον κλάδο αυτοκινήτων. Οι γερμανικοί κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως οι Volkswagen, BMW και Mercedes επηρεάστηκαν σφοδρά από τον προηγούμενο δασμό 27.5% επί των εισαγόμενων οχημάτων και ανταλλακτικών.

Αν και ο νέος δασμός 15% είναι υψηλότερος από τις αρχικές προσδοκίες της ΕΕ για μηδενικούς δασμούς, θεωρείται ανακούφιση σε σύγκριση με την εναλλακτική λύση. Παρά την πρόοδο, σημαντικά σημεία τριβής παραμένουν. Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τους δασμούς 50% σε ευρωπαϊκό χάλυβα και αλουμίνιο, ενώ η φον ντερ Λάιεν πρότεινε την αντικατάστασή τους με ένα σύστημα ποσοστώσεων.

Η συμφωνία αυτή διαφημίζεται ως πολιτική νίκη για τον Τραμπ, ακολουθώντας άλλες προκαταρκτικές συμφωνίες με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία, την Ινδονησία και το Βιετνάμ.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play