Ο πύραυλος είναι έτοιμος στην εξέδρα εκτόξευσης, οι επιβάτες ανυπομονούν, έπειτα από μήνες εκπαίδευσης:
η SpaceX σκοπεύει να πραγματοποιήσει τα ξημερώματα της Πέμπτης την πρώτη τουριστική, διαστημική αποστολή της, στέλνοντας 4 «αρχάριους» απλούς πολίτες σε ένα φιλόδοξο, τριήμερο ταξίδι στο διάστημα.
Η αποστολή που φέρει τον τίτλο Inspiration4 («Έμπνευση4») δεν περιλαμβάνει κανέναν επαγγελματία αστροναύτη, για πρώτη φορά στα χρονικά.
Η εκτόξευση είναι προγραμματισμένη για τις 20.02 (03.02 ώρα Ελλάδας), αλλά με ένα «παράθυρο» 5 ωρών. Οι μετεωρολογικές συνθήκες φαίνονται ευνοϊκές, καθώς σήμερα το πρωί επικρατούσε ηλιοφάνεια.
Ο πύραυλος Falcon 9 που μεταφέρει την κάψουλα Dragon θα εκτοξευτεί από την περίφημη ράμπα 39Α του Κέντρου Κένεντι της Nasa, τη Φλόριντα, από το ίδιο σημείο απ’ όπου αναχώρησε η αποστολή Apollo 11 για τη Σελήνη.
Οι 4 Αμερικανοί «τουρίστες» θα ταξιδέψουν λίγο μακρύτερα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μπαίνοντας σε τροχιά στα 575 χιλιόμετρα. Καθημερινά θα κάνουν 15 περιστροφές γύρω από τη Γη και στο τέλος θα ξεκινήσουν την κάθοδο για να πέσουν στον ωκεανό, στα ανοιχτά της Φλοριντας, με τη βοήθεια τεράστιων αλεξιπτώτων.
Ο «διοικητής» της αποστολής, ο άνθρωπος που ναύλωσε τον Falcon 9 για αυτό το ταξίδι, είναι ο πολυεκατομμυριούχος Τζάρεντ Άιζακμαν, 38 ετών, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Shift4 Payments. Το ποσό που κατέβαλε στη SpaceX δεν αποκαλύφθηκε.
Ο Άιζακμαν πρόσφερε τις 3 άλλες θέσεις σε άγνωστους ερασιτέχνες: η Χέιλι Άρσενο, 29 ετών, επέζησε από παιδιατρικό καρκίνο και σήμερα είναι βοηθός νοσηλεύτρια. Θα γίνει η νεότερη Αμερικανίδα και ο πρώτος άνθρωπος με τεχνητό άκρο που θα ταξιδέψει στο διάστημα. Ο Κρις Σεμπρόσκι, 42 ετών, βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας, εργάζεται σήμερα στον τομέα της αεροναυπηγικής. Η Σάιαν Πρόκτορ, καθηγήτρια επιστημών της Γης, 51 ετών, θα είναι η 4η Αφροαμερικανίδα που θα πάει στο διάστημα.
Δείτε επίσης: Επέστρεψε στη Γη η κάψουλα της SpaceX με τέσσερις αστροναύτες από τον ISS
- Γερμανία: Προβλήματα στις πτήσεις από και προς το Βερολίνο λόγω ανίχνευσης drone
- Η τεχνητή νοημοσύνη ως δικηγόρος: Μια νέα εποχή για τα δικαστήρια
- Υγρός τάφος παραμένει η Μεσόγειος: Πάνω από 1.300 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους το 2025
- Η υποχώρηση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας: Ποιες είναι οι αμφιβολίες που παραμένουν;
- Στον ανακριτή οι ψυχίατροι της Αττικής μετά από μήνυση αστυνομικών για παράβαση καθήκοντος
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr
![]()
