Το ενδεχόμενο να πλήξει αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη νοτιοανατολική Ευρώπη, σε περίπτωση νέας κλιμάκωσης από την Ουάσιγκτον, φέρεται να έχει εξετάσει η Τεχεράνη, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times που επικαλείται πηγές κοντά στο ιρανικό καθεστώς.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ιρανικές δυνάμεις έχουν αξιολογήσει πιθανούς στόχους στην περιοχή, μεταξύ των οποίων εγκαταστάσεις στη Βουλγαρία. Η Σόφια έχει εγκρίνει πρόσφατα τη χρήση της αεροπορικής βάσης Μπεζμέρ από αμερικανικά αεροσκάφη ανεφοδιασμού, γεγονός που ενδέχεται να ενισχύει τη στρατηγική σημασία της για τις ΗΠΑ.
Στο κάδρο και η Κύπρος
Η Κύπρος φέρεται επίσης να έχει συμπεριληφθεί στις πιθανές επιλογές της Τεχεράνης σε περίπτωση περαιτέρω στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ.
Πηγή που γνωρίζει τις σχετικές διαβουλεύσεις δήλωσε στους Financial Times ότι το νησί έχει εξεταστεί ως πιθανός στόχος, καθώς φιλοξενεί βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Μία από αυτές είχε γίνει στόχος επίθεσης με drone νωρίτερα μέσα στη χρονιά.
Στο στόχαστρο και τα υποθαλάσσια καλώδια
Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το Ιράν έχει εξετάσει τρόπους για να διακόψει τη λειτουργία υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ.
Μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε κρίσιμες υποδομές επικοινωνιών, καθώς τα καλώδια μεταφέρουν σημαντικό όγκο δεδομένων μέσω μιας από τις σημαντικότερες θαλάσσιες οδούς παγκοσμίως.
Οι πληροφορίες αυτές έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία η ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ παραμένει ιδιαίτερα υψηλή, με την Τεχεράνη να εξετάζει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πιθανά αντίμετρα σε περίπτωση νέας αμερικανικής στρατιωτικής κλιμάκωσης.
![]()
