Δ. Κορδελιού – Ευόσμου: Με κόκκινο και μαύρο χρώμα θα φωτιστεί το μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων

Την Τρίτη 18 Μαΐου και την Τετάρτη 19 Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, το Δημαρχιακό Μέγαρο αλλά και το μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων με τη φωταγώγησή τους θα συμβολίζουν το αίμα των θυμάτων αλλά και το διαχρονικό πένθος.

«Και για πρώτη φορά φέτος με την παραγωγή ενός spot  θα σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους, ότι  η ιστορική μνήμη είναι ζωντανή και ότι η συμπαράσταση του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου  στον αγώνα των Ποντίων για  ΔΙΚΑΙΩΣΗ των θυμάτων και ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ της Γενοκτονίας είναι ισχυρή και συνεχής», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου.

propoli

Στην παραγωγή του spot  συμμετέχουν οι Σύλλογοι Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού και «Παναγία Κρεμαστή» Ευόσμου καθώς και  γνωστός πόντιος ερμηνευτής Αλέξης Παρχαρίδης, ο οποίος ερμηνεύει αποσπάσματα από το μακροσκελές επικολυρικό ποίημα, του Πόντιου λογοτέχνη Φίλωνα Κτενίδη «Η Καμπάνα του Πόντου». Όπως είναι γνωστό πρόκειται μια ιστορική  ελεγεία που γράφθηκε το 1950 και  περιγράφει την οδύνη και τον πόνο της γενοκτονίας και του  διωγμού των Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες. Στο spot συμμετέχει και ο Βασίλης Πολατίδης από τον Καλλιτεχνικό Χορευτικό Όμιλο «ΠΥΡΡΙΧΟΣ».

«Ως απόγονοι των άταφων νεκρών μας θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ο αγώνας αυτός δεν θα σταματήσει, παρά μόνον όταν η διεθνής κοινότητα και δη η Τουρκία, αναγνωρίσει τα εγκλήματα που διέπραξε κατά των Ποντίων και κατά της ανθρωπότητας. Τότε μόνο οι ψυχές των αδικοχαμένων προγιαγιάδων, προπαππούδων μας και οι δικές μας θα γαληνέψουν», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Η άρνηση μιας γενοκτονίας αναγνωρίζεται ως το έσχατο στάδιο γενοκτονίας, που εξασφαλίζει την ατιμωρησία για τους δράστες της γενοκτονίας, και προετοιμάζει το έδαφος για τις μελλοντικές γενοκτονίες, όπως εύστοχα και προφητικά ανέφερε στο ψήφισμα της η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών, η οποία αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, τον Δεκέμβριο του 2007», δήλωσε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός.

 «Ιστορία- Μνήμη- Δικαίωση, είναι το τρίπτυχο της κοινής ιστορικής προσφυγικής ταυτότητας όλων των Ελλήνων του Πόντου και όχι μόνον, το οποίο εδώ και 102 χρόνια μεταλαμπαδεύει  από γενιά σε γενιά το ηθικό χρέος όλων μας,  για την δικαίωση των προγόνων μας. Ευχαριστούμε θερμά τους ιστορικούς και δραστήριους Συλλόγους Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού και «Παναγία Κρεμαστή» Ευόσμου, τον λαοφιλή  πόντιο ερμηνευτή Αλέξη Παρχαρίδη και τον δυναμικό Βασίλη Πολατίδη, διότι η άριστη συνεργασία όλων συνέβαλε καθοριστικά στον στόχο μας που δεν είναι άλλος από το να θυμίσει, να προβληματίσει, να ενώσει και να δυναμώσει την θέληση όλων μας  μέχρι την τελική δικαίωση της αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Τουρκία ως ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, χωρίς όμως καμία απολύτως διάθεση μίσους και αντεκδίκησης.  Από τον προσφυγικό μας Δήμο στέλνουμε και φέτος ενωμένοι το μήνυμα, ότι είμαστε ΕΔΩ για ΕΚΕΙΝΟΥΣ! ΑΘΑΝΑΤΟΙ » δήλωσε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αθηνά Παμπουκίδου.

Δείτε επίσης: Καλαφάτης από Πολίχνη: “Ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας συνεχίζεται, χρέος να κρατάμε τη μνήμη ζωντανή”

Loading