Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως ημέρα αφιερωμένη στα δικαιώματα της γυναίκας. Δεν αποτελεί μόνο μια ημέρα γιορτής, αλλά κυρίως μια ημέρα μνήμης, τιμής και προβληματισμού.
Μια ημέρα που μας καλεί να αναλογιστούμε τον αγώνα των γυναικών για ισότητα, δικαιοσύνη και σεβασμό, αλλά και να αναγνωρίσουμε τον καθοριστικό τους ρόλο στην πρόοδο των κοινωνιών.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μας υπενθυμίζει τη διαχρονική παρουσία της γυναίκας στην οικοδόμηση της κοινωνίας, μέσα από τους πολλαπλούς και απαιτητικούς ρόλους της: ως μητέρα, εργαζόμενη, επιστήμονα, δημιουργό, αγωνίστρια της ζωής.
Η ιστορία της ημέρας αυτής συνδέεται με τους μεγάλους κοινωνικούς αγώνες του 19ου αιώνα. Στις 8 Μαρτίου 1857, εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και ίσα δικαιώματα. Το σύνθημά τους, «Ψωμί και Τριαντάφυλλα», συμβόλιζε την ανάγκη για αξιοπρεπή εργασία αλλά και για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Το κίνημα αυτό εξελίχθηκε σε παγκόσμιο σύμβολο διεκδίκησης και κοινωνικής αλλαγής. Οι αγώνες των γυναικών άνοιξαν τον δρόμο για σημαντικές κατακτήσεις σε πολλές χώρες.
Στην Ελλάδα, ένας σημαντικός σταθμός ήταν το 1952, όταν οι Ελληνίδες απέκτησαν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, ενισχύοντας ουσιαστικά τη συμμετοχή τους στη δημοκρατική ζωή της χώρας.
Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, η πραγματικότητα δείχνει ότι ο αγώνας για πραγματική ισότητα δεν έχει ολοκληρωθεί. Σε πολλές περιοχές του κόσμου οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις, ανισότητες, φτώχεια, ανεργία και βία.
Ακόμη και στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, οι γυναίκες συχνά αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες για την ίδια εργασία, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό ανεργίας των γυναικών παραμένει υψηλότερο.
Η ισότητα των φύλων δεν είναι απλώς ένα κοινωνικό αίτημα. Είναι ζήτημα δημοκρατίας, δικαιοσύνης και πολιτισμού.
Η κοινωνία μας οφείλει να αναγνωρίσει έμπρακτα την προσφορά της γυναίκας και να δημιουργήσει συνθήκες που θα επιτρέπουν σε κάθε γυναίκα να ζει, να εργάζεται και να δημιουργεί με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ίσες ευκαιρίες.
Η Πολιτεία οφείλει να ενισχύσει τις κοινωνικές δομές στήριξης, να προωθήσει πολιτικές ισότητας και να στηρίξει ουσιαστικά τη γυναίκα, η οποία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της κοινωνίας.
Ως Κίνηση Πολιτών Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, στεκόμαστε δίπλα σε κάθε γυναίκα και δεσμευόμαστε να στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που προωθεί την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πιστεύουμε ότι μια κοινωνία προοδεύει πραγματικά όταν οι γυναίκες της έχουν φωνή, δύναμη και ίσες ευκαιρίες.
Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία όπου:
• Καμία γυναίκα δεν μένει πίσω.
• Ίση αμοιβή για ίση εργασία.
• Μηδενική ανοχή στη βία κατά των γυναικών.
• Ισότητα στην εργασία, στην κοινωνία και στη ζωή.
Η 8η Μαρτίου αποτελεί μια υπενθύμιση ότι οι αγώνες των γυναικών δεν ανήκουν μόνο στο παρελθόν αλλά και στο παρόν και στο μέλλον.
Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες του κόσμου – στη μητέρα, στη σύζυγο, στην κόρη, στην αδελφή, στη γυναίκα της πόλης και του χωριού, στην εργαζόμενη και στην άνεργη, σε κάθε γυναίκα που καθημερινά αγωνίζεται, δημιουργεί και προχωρά μπροστά.
Για την Κίνηση Πολιτών Ελευθερίου Κορδελιού Ευόσμου
Ο Συντονιστής
Γιώργος Τρελλόπουλος

![]()

