Πτολεμαΐδα: Ξεχύθηκαν στους δρόμους οι “Μωμόγεροι” – Θα ξεσηκώσουν τον κόσμο μέχρι τα Θεοφάνια

Στους δρόμους της Πτολεμαΐδας “ξεχύθηκαν” οι Μωμόγεροι χορεύοντας με τις παραδοσιακές τους στολές στο Καρυχώρι της Πτολεμαΐδας.

Θα παρελάσουν στους δρόμους της Πτολεμαΐδας καταλήγοντας στην κεντρική πλατεία, όπου θα παρουσιάσουν το έθιμο, που έφεραν οι πρόγονοί τους. Το έθιμο έφεραν οι πρόσφυγες από τη Λιβερά του Πόντους το 1924.

propoli

Οι “Μωμόγεροι” σε πολλά προσφυγικά χωριά γύρω από την Πτολεμαΐδα θα ξεσηκώνουν τον κόσμο μέχρι τα Θεοφάνια.

«Μωμόγεροι» ή Μωμόερια είναι ένα έθιμο βγαλμένο μέσα από την ποντιακή παράδοση και διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του δωδεκαημέρου, δηλαδή από τις 26 Δεκεμβρίου, την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων έως τα Φώτα, σε διάφορα χωριά στο νομό Κοζάνης, Δράμας και Καστοριάς.

Η μεταμφίεση, η σάτιρα, τα προσωπεία και συμβολικές πράξεις νεκρανάστασης και όλες αυτές οι εθιμικές εκδηλώσεις, με κύριο μορφολογικό τους στοιχείο τη μάσκα και τη μεταμφίεση, στον Πόντο ήταν γνωστές με τον όρο Μωμόγεροι, δηλαδή ιερείς του Μώμου, ο οποίος αποτελούσε την προσωποποίηση της σάτιρας και του σαρκασμού.

Από το 2016 το εθιμικό δρώμενο των «Μωμόγερων», εντάχθηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

πηγή: ερτ

Δείτε επίσης: Πρέσπες: «Ναι» στη γοητεία των δίδυμων λιμνών τα Χριστούγεννα

Loading