Σοχός | Αντίστροφη μέτρηση για το καρναβάλι με τους Κουδουνοφόρους

Οι Κουδουνοφόροι είναι ένα πανάρχαιο έθιμο που έρχεται από τα βάθη της ιστορίας και μεταφέρει μια ονειρική ατμόσφαιρα υπόσχοντάς μια μεταφυσική εμπειρία στον «ονειρικό χρόνο» ενάντια στον τρέχοντα ορθολογισμό σε ενα διαχρονικό χορό μεταξύ του μύθου με της πραγματικότητας.

Τα κουδούνια, που «φέρουν» (οι Κουδουνοφόροι), με τους δυνατούς και διαφορετικούς τους ήχους προσπαθούν να ξορκίσουν το κακό διεκδικώντας την ίδια την ζωή. Ήχοι και αντανακλάσεις ειδώλων από μια Γη Θαυμάτων ενός μακρινού κόσμου, μιας άλλης εποχής, αναπαριστώνται στους ρυθμούς των μυημένων χορευτών σε συνδυασμό με τον ρεαλισμό του περιβάλλοντος συνθέτοντας εικόνες απόκοσμες.

propoli

ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 2 & ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ

Σάββατο 2 Μαρτίου, στις 12.00 το μεσημέρι, ο ΣΟΧΟΣ δονείται κυριολεκτικά και μεταφορικά, καθώς η ΚΩΔΩΝΟΦΟΡΙΑ, με όλα τα στοιχεία της φύσης να συνωμοτούν για ευγονία και καλοχρονιά, έχει την τιμητική της.

Τα «ΜΠΑΜΠΟΥΓΕΡΑ» απ’ το ΒΑΜΒΑΚΟΦΥΤΟ Σερρών κι οι «ΑΡΑΠΗΔΕΣ» απ’ το ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ Δράμας, έρχονται να συνομιλήσουν εκκωφαντικά, με τους «ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΟΥΣ» στους δρόμους της Ιστορίας και των Παραδόσεών μας.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στις 19.00μμ, το ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΟΧΟΥ, με Χοράρχη τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΕΧΑΓΙΑ, φορά … «ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ ΣΤ’ ΑΥΤΙ», και καρέ – καρέ μας βάζει στη σελιλόιντ (celluloid), των καρέ του παλιού Ελληνικού Σινεμά, αποθησαυρίζοντας απ’ το σπουδαίο «μπουκέτο» του πενταγράμμου των τραγουδιών που όλοι αγαπήσαμε. Μέλη του Μουσικού Εργαστηρίου της Γαλάτιστας, ανεβαίνουν επίσης μαζί τους στη σκηνή και η Θεατρική Ομάδα της Γερακαρούς, αναλαμβάνει ρόλο «έκπληξη» σε χρώμα… κι οι θαλασσιές οι χάντρες .. μια – μια αποκαλύπτονται!!!

Την Κυριακή 3 Μαρτίου, ο ΣΟΧΟΣ, υποδέχεται στις 12.00 τον Ελληνοράπτη ΝΙΚΟ ΠΛΑΚΙΔΑ (τον μοναδικό τεχνίτη παραδοσιακών φορεσιών που εντάχθηκε στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς), ο οποίος συνοδευόμενος απ’ την σπουδαία ομάδα του, θα μας μυήσει στην λεβεντιά και την ανδρεία των αγώνων του Γένους στο Μεσολόγγι, ενώ συνοδευόμενος απ’ τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο «ΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ» και τον Αθλητικό Σύλλογο «ΑΧΕΛΩΟΣ» (παράρτημα Κατοχής), θα χορέψουν με χοροδιδάσκαλο την ΛΕΝΑ ΚΑΛΟΚΛΗΡΟΥ, τραγούδια και σκοπούς της ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ στην Κεντρική Πλατεία του Σοχού.

Αμέσως μετά τον λόγο θα πάρουν, οι ΚΑΠΠΑΔΟΚΕΣ, που με επικεφαλής τον ερευνητή ΚΑΠΛΑΝΗ ΙΩΣΗΦΙΔΗ και Πρόεδρο του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών Νέας Καρβάλης, θα μας φέρουν όλες τις μυρωδιές της Εγγύς Ανατολής μες τα κουτάλια του «κόνιαλι» που εγκιβώτισε τον σπουδαίο πολιτισμό του Ελληνισμού της Σινασού, του Προκοπίου, της Καρβάλης κα περιοχών.

Δείτε επίσης: Δήμος Αθηναίων: Αυτό είναι το εορταστικό του πρόγραμμα για τις φετινές Απόκριες

Loading