Αντιπαράθεση για τον διορισμό απεσταλμένου του Τραμπ στη Γροιλανδία

Αντιπαράθεση για τον διορισμό απεσταλμένου του Τραμπ στη Γροιλανδία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ στη Γροιλανδία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του τη Δευτέρα σχετικά με τον διορισμό του ειδικού απεσταλμένου του προεδρικού γραφείου του Ντόναλντ Τραμπ για τη Γροιλανδία. Ο απεσταλμένος αυτός δήλωσε την επιθυμία του να δει το νησί να ενσωματώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Είμαι βαθιά αναστατωμένος από τον διορισμό αυτού του ειδικού απεσταλμένου. Οι δηλώσεις του είναι εντελώς απαράδεκτες», δήλωσε ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν σε συνέντευξή του στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο TV 2.

Η απάντηση της Δανίας περιλαμβάνει την πρόσκληση προς τον πρέσβη των ΗΠΑ να συναντηθούν, ως αντίκρισμα της κίνησης του Λευκού Οίκου. Την Κυριακή, ο Τραμπ ανακοίνωσε τον διορισμό του Τζέφ Λάντρι, κυβερνήτη της Λουιζιάνας, ως ειδικού απεσταλμένου για τη Γροιλανδία. «Ο Τζέφ κατανοεί τη σημασία της Γροιλανδίας για την εθνική μας ασφάλεια και θα προωθήσει με σθένος τα συμφέροντα της χώρας μας», ανέφερε ο Τραμπ στο Truth Social.

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέττε Φρέντερικσεν, και ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Γιενς-Φρέντερικ Νίλσεν, επανέλαβαν την αντίθεσή τους στην ιδέα προσαρτήσεως της Γροιλανδίας. Δηλώνοντας ότι η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς, επισημαίνουν πως δεν μπορεί να υπάρξει προσάρτηση με καμία δικαιολογία, ούτε και με την ασφάλεια. «Εμείς αποφασίζουμε για το μέλλον μας», δήλωσε ο Νίλσεν, υπογραμμίζοντας την αδιαλλαξία της Δανίας και της Γροιλανδίας απέναντι στα σχέδια των ΗΠΑ.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, είχε προηγουμένως πραγματοποιήσει μια αμφιλεγόμενη επίσκεψη στη Γροιλανδία, υποστηρίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή. Η πρόσφατη δήλωση του Ράσμουσεν ότι ο διορισμός του Λάντρι αναδεικνύει το συνεχές αμερικανικό ενδιαφέρον για τη Γροιλανδία, συνοδεύεται από την επιμονή να δείχνουν όλοι σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα του Βασιλείου της Δανίας.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ανουάρ Ελ Ανουνί επιβεβαίωσε τη σημασία της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Δανίας για την ΕΕ.

in.gr

Loading

Play