Ανακοίνωση της οργάνωσης Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου για την ταυτοποίηση του 140ού μωρού που εκλάπη κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Αργεντινή. Η οργάνωση Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου ανακοίνωσε χθες τη σημαντική ανακάλυψη του εγγονού υπ’ αριθμόν 140, ο οποίος ανήκει σε μία από τις πολλές οικογένειες που υπέστησαν απώλειες κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή (1976-1983). Αυτό το μωρό είναι 48 ετών και ζει στο Μπουένος Άιρες. Το ζευγάρι των γονέων του, μαρξιστές ακτιβιστές, απήχθη το 1976 στην επαρχία Νεουκέν, και από τότε η τύχη τους παραμένει άγνωστη. Η μητέρα του ήταν έγκυος κατά τη σύλληψή της και σύμφωνα με μάρτυρες, υπήρξε θύμα βασανιστηρίων.
Στην οικογένεια του εγγονού υπ’ αριθμόν 140 υπάρχει επίσης μια μεγαλύτερη αδελφή, η οποία είχε αναλάβει αρχικά γείτονες και στη συνέχεια οι παππούδες της. Η αδελφή του, Αδριάνα, εξέφρασε την έντονη συναισθηματική της φόρτιση κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης, δηλώνοντας ότι πλέον γνωρίζει που βρίσκεται ο αδελφός της. Οι Γιαγιάδες έχουν εργασία 47 χρόνια για την αναγνώριση των εξαφανισμένων και μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιήσει 140 άτομα, αξιοποιώντας ληξιαρχικά έγγραφα και εξετάσεις DNA.
Οι προσπάθειες της οργάνωσης συνεχίζονται παρά τις προκλήσεις που προκύπτουν από την τρέχουσα κυβέρνηση του προεδρεύοντα Χαβιέρ Μιλέι, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορίας της δικτατορίας και έχει προχωρήσει σε περικοπές που πλήττουν τις έρευνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Εστέλα δε Καρλότο, πρόεδρος της οργάνωσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ταυτοποιήσεις θα συνεχιστούν, δηλώνοντας: «Τα (κλεμμένα) εγγόνια μας είναι εδώ, ανάμεσά μας, και η επιμονή μας αποφέρει καρπούς».
Πηγή περιεχομένου: in.gr