Διαμαρτυρία στη Βαρκελώνη: Ακτιβιστές έβαψαν τη Sagrada Familia για τις δασικές πυρκαγιές στην Ισπανία

Διαμαρτυρία στη Βαρκελώνη: Ακτιβιστές έβαψαν τη Sagrada Familia για τις δασικές πυρκαγιές στην Ισπανία

Ακτιβιστές διαμαρτύρονται στη Βαρκελώνη για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ισπανία, επισημαίνοντας την κυβερνητική ευθύνη. Χρωματισμένη σκόνη με κόκκινη και μαύρη μπογιά εκτόξευσαν ακτιβιστές του κλίματος στην πρόσοψη του καθεδρικού ναού Sagrada Familia στη Βαρκελώνη την Κυριακή, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τις φετινές δασικές πυρκαγιές που έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα πολλές περιοχές της Ισπανίας. Η Futuro Vegetal καταγγέλλει τη συνενοχή των κυβερνήσεων στις καταστροφές που υπέστη η Ιβηρική αυτή τη θερινή περίοδο.

Η ομάδα αυτή επέλεξε ένα από τα πιο εμβληματικά τουριστικά αξιοθέατα της Βαρκελώνης, το οποίο σχεδιάστηκε από τον διάσημο Καταλανό αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί, για να διαμαρτυρηθεί. Σε βίντεο που κοινοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται η σύλληψη δύο διαδηλωτών από αστυνομικούς, οι οποίοι φώναζαν για κλιματική δικαιοσύνη. “Ρίξαμε βαμμένη σκόνη στην πρόσοψη της Sagrada Familia για να διαμαρτυρηθούμε για τη συνενοχή των κυβερνήσεων στις πυρκαγιές”, αναφέρουν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, σχεδόν το 70% των δασικών πυρκαγιών αποδίδεται σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την κτηνοτροφία, ενώ οι επιδοτήσεις για αυτές τις δραστηριότητες παραμένουν ενεργές, και οι πυρκαγιές χρησιμοποιούνται από το λόμπι του κρέατος ως εργαλείο προπαγάνδας.

Τα μέλη της Futuro Vegetal υπογραμμίζουν ότι οι κυβερνήσεις προτιμούν να χρηματοδοτούν κτηνοτροφικές μονάδες με δημόσιο χρήμα, παρά να παρέχουν βοήθεια στους ανθρώπους που έχουν πληγεί από τις φωτιές. «Οι πρώτοι λαμβάνουν 5.500 ευρώ ως άμεση ενίσχυση, ενώ οι δεύτεροι περιορίζονται στα 500 ευρώ», αναφέρουν. «Δεν θέλουμε οι φόροι μας να υποστηρίζουν οικοκτόνες βιομηχανίες. Ζητάμε δημόσιες δαπάνες να διατίθενται σε ζωτικής σημασίας εργαζόμενους, όπως οι πυροσβέστες και οι υγειονομικοί υπάλληλοι».

Οι πυρκαγιές στην Ισπανία τον Αύγουστο άφησαν πίσω τους τέσσερις νεκρούς και κατέστρεψαν περισσότερα από 3.500.000 στρέμματα, όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS). Η ισπανική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει τις φωτιές ως μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην πρόσφατη ιστορία της χώρας και τις έχει συνδέσει με την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, η κατάσταση φαίνεται να βελτιώνεται, με τη διευθύντρια των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, Virginia Barcones, να δηλώνει ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πλησιάζει στο τέλος της.

Η Futuro Vegetal συνεργάζεται με παρόμοιες ομάδες διεθνώς και έχει διοργανώσει δεκάδες διαμαρτυρίες, συμπεριλαμβανομένης μιας το 2022, όταν τα μέλη της κόλλησαν τα χέρια τους στα πλαίσια έργων του Francisco de Goya στο Μουσείο Prado της Μαδρίτης.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play