Διαδηλωτές στη Βαρκελώνη χρησιμοποιούν νεροπίστολα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον υπερτουρισμό. Οι κάτοικοι της Βαρκελώνης έχουν αναλάβει δράση, καταγγέλλοντας τη δραματική αύξηση του τουρισμού και τις επιπτώσεις του στη ζωή τους στην πόλη. Χρησιμοποιώντας νεροπίστολα, εκδηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους για το φαινόμενο του υπερτουρισμού, το οποίο πιστεύουν ότι οδηγεί στην οικονομική αστάθεια και στην απώλεια της ταυτότητας της πόλης. Οι διαδηλώσεις είναι μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας από ακτιβιστές, οι οποίοι ανησυχούν για τα δεινά του μαζικού τουρισμού σε δημοφιλείς προορισμούς της νότιας Ευρώπης.
Στην πλειοψηφία τους, οι συγκεντρωμένοι εκφράζουν την ανησυχία τους ότι ο υπερτουρισμός επηρεάζει αρνητικά την καθημερινή ζωή τους, καθώς ολοένα και περισσότερα διαμερίσματα διατίθενται για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ο Άντριου Μαρτίνεθ, κάτοικος της Βαρκελώνης, δήλωσε: Το ενοίκιό μου έχει αυξηθεί πάνω από 30%, καθώς οι τουρίστες καταλαμβάνουν τις γειτονιές μας, μετατρέποντας τον χαρακτήρα της πόλης.
Η κατάσταση έχει προκαλέσει αντιδράσεις και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας, όπως στη Μαγιόρκα και στη Γρανάδα, όπου πραγματοποιούνται αντίστοιχες διαμαρτυρίες, ενώ οι διαδηλωτές κρατούν νεροπίστολα και εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους με συνθήματα. Ορισμένοι τουρίστες, αν και βρέχονται, εκφράζουν την κατανόησή τους για τις ανησυχίες των ντόπιων.
Η ανάγκη για αλλαγές και τη διατήρηση του χαρακτήρα των πόλεων είναι πλέον επιτακτική, καθώς η κατάσταση συνεχίζει να εξελίσσεται και να προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.
Πηγή περιεχομένου: in.gr