Ανακαλύψτε δύο νόστιμες συνταγές για brunch που θα αναβαθμίσουν το πρωινό σας γεύμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Για το λόγο αυτό, παρουσιάζονται δύο πεντανόστιμες συνταγές για brunch που μπορούν να ενθουσιάσουν και τους πιο απαιτητικούς. Η πρώτη συνταγή περιλαμβάνει τηγανίτες με κεφίρ και φρούτα, που συνδυάζουν γεύση και θρεπτικά συστατικά.
Τηγανίτες με κεφίρ και φρούτα
Υλικά:
– 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
– 1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
– 100 γρ. καστανή ζάχαρη
– 1 κουταλάκι βανίλια
– 1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
– 1/2 κουταλάκι αλάτι
– 4 κουταλάκια βούτυρο λιωμένο
– 2 αυγά
– 250 ml κεφίρ
– Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τα καραμελωμένα μήλα:
– 4 κόκκινα μήλα κομμένα σε κυβάκια
– 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
– 2 κουταλιές καστανή ζάχαρη
– 1 ½ κουταλάκι κανέλα
– 2 κουταλάκια χυμό λεμόνι
Για το coulis από φρούτα του δάσους:
– 4 κούπες φρούτα του δάσους (φραμπουάζ, μύρτιλα, βατόμουρα, φράουλες, κράνα κ.λπ.). Κατεψυγμένα ή φρέσκα.
– 2 κουταλιές ζάχαρη
– 2 κουταλιές νερό
– 1/2 κουταλάκι βανίλια
– Άχνη ζάχαρη και φρέσκα φρούτα του δάσους για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία:
*Για τα μήλα:*
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέτουμε τα μήλα και τα σωτάρουμε ελαφρά. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Σιγοψήνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να καραμελώσουν.
*Για το coulis από φρούτα του δάσους:*
Βάζουμε τα φρούτα σε ένα κατσαρολάκι με τη ζάχαρη, τη βανίλια και το νερό, και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 30 λεπτά μέχρι να δέσουν.
*Για τις τηγανίτες:*
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε τη μαγειρική σόδα και το μπέικιν πάουντερ. Σε ένα δεύτερο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τη βανίλια και το αλάτι, συνεχίζοντας το χτύπημα. Ζεσταίνουμε ελαφρά το κεφίρ και το προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα του αλευριού και χτυπάμε μέχρι να γίνει λείο και πηχτό.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, το αλείφουμε με λάδι και τοποθετούμε περίπου μια γεμάτη κουταλιά της σούπας από το μείγμα για κάθε τηγανίτα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τις ψήνουμε αναποδογυρίζοντάς τες μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα. Στο σερβίρισμα, τοποθετούμε τα καραμελωμένα μήλα από πάνω και περιχύνουμε με το coulis που ετοιμάσαμε.
Η δεύτερη συνταγή, μια δροσιστική τονοσαλάτα σε φρυγανισμένο ψωμί, προσφέρει μια υγιεινή και εύκολη επιλογή.
Δροσιστική τονοσαλάτα σε φρυγανισμένο ψωμί
Υλικά:
– 160 γρ. τόνο σε νερό, στραγγισμένος
– 1 μικρό τρυφερό αγγούρι τριμμένο
– 1 καρότο τριμμένο
– Λίγο σέλερι και μαιντανό ψιλοκομμένο
– 1 κ.σ. ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
– 1 κ.σ. μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά
– 1 κ.γ. μουστάρδα
– Λίγο χυμό λεμονιού
– Αλάτι
– Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία:
Τρίβουμε ή ψιλοκόβουμε το αγγούρι και το στραγγίζουμε. Στραγγίζουμε τον τόνο και τον σπάμε με πιρούνι. Σε ένα μπολ, βάζουμε τον τόνο, το σέλερι, το κρεμμύδι, το καρότο και το μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού και το αγγούρι. Φρυγανίζουμε τις φέτες ψωμιού, ιδανικά σε γκριλέρια με ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά την τονοσαλάτα και τη σερβίρουμε πάνω στις ζεστές φέτες ψωμιού.
Σημείωση: Μπορούμε να προσθέσουμε αβοκάντο για επιπλέον γεύση, φροντίζοντας να είναι μαλακό ώστε να λιώνει εύκολα με το πιρούνι.
Πηγή περιεχομένου: in.gr