Στην επίθεση στον στολίσκο Global Sumud Flotilla, 27 Έλληνες πολίτες κρατούνται από το Ισραήλ. Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Λάνα Ζωχιού, δήλωσε σχετικά με τις εξελίξεις που προέκυψαν από την επίθεση στον στολίσκο Global Sumud Flotilla και την ισραηλινή επέμβαση σε τρία ελληνικά πλοία. Από το Ισραήλ κρατούνται συνολικά 27 Έλληνες πολίτες. Το υπουργείο παρακολουθεί στενά την εξέλιξη και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την πρεσβεία μας στο Τελ Αβίβ. Η πρέσβης της Ελλάδας θα επισκεφθεί το χώρο όπου βρίσκονται οι Έλληνες πολίτες και, όπως είπε η κ. Ζωχιού, το ΥΠΕΞ έχει προχωρήσει σε διαβήματα προς το Ισραήλ, ζητώντας να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους.
Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ τόνισε επίσης τη σημασία της κοινής ανακοίνωσης με το ΥΠΕΞ της Ιταλίας, στην οποία οι δύο χώρες κάλεσαν τις ισραηλινές αρχές να διασφαλίσουν την ασφάλεια των συμμετεχόντων και να επιτρέψουν την προξενική συνδρομή. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, οι Έλληνες πολίτες είναι καλά στην υγεία τους και δεν υπάρχει ένδειξη ότι έχει ασκηθεί βία σε βάρος τους.
Το ΥΠΕΞ αναμένεται να συνεργαστεί με άλλες χώρες για τις αναγκαίες ενέργειες προς το Ισραήλ και την καταγραφή των συμμετεχόντων, με προοπτική την απέλαση τους. Η κ. Ζωχιού υπογράμμισε ότι η ασφάλεια των πολιτών αποτελεί προτεραιότητα.
Η εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι ο Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του. Όταν ρωτήθηκε αν τα γεγονότα θα επηρεάσουν τις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ, υπογράμμισε ότι έχουμε στρατηγική εταιρική σχέση με το Ισραήλ την οποία θέλουμε να διατηρήσουμε.
Επιπλέον, δεν υπάρχει ενημέρωση σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια που μετέφεραν τα σκάφη, σύμφωνα με την κ. Ζωχιού.
Πηγή περιεχομένου: in.gr