Εκτιμάται ότι τα χρυσά σοβρανίδια θα αντιπροσωπεύσουν το 3% των καταθέσεων στην Ελλάδα

Εκτιμάται ότι τα χρυσά σοβρανίδια θα αντιπροσωπεύσουν το 3% των καταθέσεων στην Ελλάδα

Εκτίμηση για τα χρυσά σοβρανίδια στην Ελλάδα, σημαντική επένδυση και κοινωνική παράδοση. Εκτιμάται ότι περίπου πέντε δισεκατομμύρια ευρώ σε χρυσά σοβρανίδια, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 3% των καταθέσεων στην Ελλάδα, είναι στην κατοχή ιδιωτών στη χώρα. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός ενδέχεται να είναι υποτιμημένος, λαμβάνοντας υπόψη τη δραστηριότητα της παράτυπης αγοράς αγοραπωλησίας τέτοιων νομισμάτων. Πριν από την εισαγωγή του ευρώ, τα χρυσά νομίσματα, ιδιαίτερα τα σοβρανίδια του Ηνωμένου Βασιλείου, θεωρούνταν ως προστασία έναντι της υποτίμησης του τοπικού νομίσματος (δραχμή) και της πληθωριστικής πίεσης.

Τα χρυσά νομίσματα συνεχίζουν να είναι δημοφιλή δώρα για περιστάσεις όπως γάμοι, βαπτίσεις και μεγάλες γιορτές. Ετησίως, περίπου 200,000 χρυσά σοβρανίδια αλλάζουν επίσημα χέρια, με την Τράπεζα της Ελλάδας και την τράπεζα Πειραιώς να είναι οι μοναδικές επίσημες τράπεζες όπου οι πολίτες μπορούν να αγοράσουν ή να πωλήσουν τα νομίσματα, συχνά με υψηλή προμήθεια υπέρ της πρώτης.

Η ποσότητα πωλήσεων που διεξάγεται στην παράτυπη αγορά δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια, όπως δηλώνουν τραπεζικοί αξιωματούχοι. Για να τιμήσουν τα 15 χρόνια συνεργασίας με την τράπεζα Πειραιώς, η Βασιλική Νομισματοκοπία θα κυκλοφορήσει μια περιορισμένης έκδοσης χρυσό σοβρανίδι, το οποίο για πρώτη φορά θα φέρει το διακριτικό σήμα μιας τρίτης χώρας, στην προκειμένη περίπτωση της Ελλάδας (ΕΛ).

Στη συγκεκριμένη επέτειο θα είναι διαθέσιμα 15,000 νομίσματα στην τιμή των €1,100 το καθένα, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας 15% λόγω της περιορισμένης έκδοσης. Ο Νικ Μπόκετ, Παγκόσμιος Διευθυντής Ανάπτυξης της Βασιλικής Νομισματοκοπίας, ανέφερε σε δημοσιογράφους στην Αθήνα ότι η νέα έκδοση με το χαρακτηριστικό σήμα ‘ΕΛ’ αναγνωρίζει τη βαθιά σχέση της Ελλάδας με το χρυσό σοβρανίδι. Το ‘ΕΛ’ στην προκειμένη περίπτωση αναφέρεται στο “Ελ-λάδα”, όπως αποκαλείται η Ελλάδα στα ελληνικά. Στην εμπρόσθια όψη απεικονίζεται ο Βασιλιάς Κάρολος Γ΄, ενώ στην οπίσθια όψη απεικονίζεται ο Άγιος Γεώργιος σε άλογο ως Δράκος-Σφαγέας, έργο του Ιταλού χαράκτη Μπενεντέτο Πιστρούτσι.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play