Η Ελλάδα διατηρεί ηγετική θέση στην παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου, με 9,3 κιλά ανά κάτοικο, επιβεβαιώνοντας τη μακρά της παράδοση. Η Ελλάδα, με πλούσια παράδοση στην παραγωγή ελιάς και ελαιολάδου, συνεχίζει να διατηρεί μια κορυφαία θέση σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιολάδου φτάνει τα 9,3 κιλά ανά κάτοικο, γεγονός που επιβεβαιώνει τη σημασία του προϊόντος στην ελληνική κουλτούρα και διατροφή. Την ίδια στιγμή, παραδοσιακοί καταναλωτές όπως η Ιταλία και η Ισπανία παρουσιάζουν στασιμότητα, ενώ χώρες όπως η Ιαπωνία και η Βραζιλία, με χαμηλή κατανάλωση, επιδεικνύουν μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης στην αγορά ελαιολάδου.
Τα παραπάνω δεδομένα προέρχονται από την έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC) για την κατανάλωση ελαιολάδου της περιόδου 2022/2023, στην οποία αναφέρεται ότι πολλές από τις κύριες αγορές παραμένουν πολύ κάτω από τα 2 κιλά ανά σεζόν. Σημαντικά είναι τα στοιχεία για χώρες όπως η Ιαπωνία και η Βραζιλία, που καταναλώνουν μόλις 0,4 κιλά ελαιόλαδο ανά άτομο, σε αντίθεση με τον πληθυσμό τους που ξεπερνά τα 710 εκατομμύρια άτομα.
Επιπλέον, η Κίνα, με εκτιμώμενο πληθυσμό άνω των 1,4 δισεκατομμυρίων, έχει ελάχιστη κατανάλωση ελαιολάδου. Ωστόσο, η Συρία ξεχωρίζει μεταξύ των χωρών εκτός IOC με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση, που ανέρχεται στα 2,6 κιλά.
Η Ελλάδα διατηρεί τη θέση της στην κορυφή της ΕΕ όσον αφορά την κατανάλωση ελαιολάδου, ακολουθούμενη από την Ισπανία και την Ιταλία. Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι σημαντικά χαμηλότερες από πέρυσι, γεγονός που επηρεάζει την αγορά. Επιπλέον, οι εισαγωγές ελαιολάδου παρουσίασαν αύξηση 1,7% κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2024 – Ιανουαρίου 2025, με κύριες χώρες εξαγωγής την Ισπανία και την Τυνησία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ο μεγαλύτερος παραγωγός, καταναλωτής και εξαγωγέας ελαιολάδου, καλύπτοντας το 53% της παγκόσμιας κατανάλωσης και παράγοντας το 67% της παγκόσμιας παραγωγής. Η καλλιέργεια ελαιόδεντρων εκτείνεται σε περίπου 4 εκατομμύρια εκτάρια κυρίως στις μεσογειακές χώρες, γεγονός που δείχνει την αναγκαία στήριξη αυτού του παραδοσιακού προϊόντος.
Πηγή περιεχομένου: in.gr