Ελλάδα: 1,7 δισ. ευρώ το κόστος των Πυρκαγιών – 4,1 δισ. ευρώ στην Ευρώπη

Από την Ελλάδα μέχρι την Ισπανία, οι πυρκαγιές που έκαψαν την Μεσόγειο αυτό το καλοκαίρι φαίνεται πως έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές σε οικολογικό επίπεδο, κάνοντας στάχτη περίπου 4.000 στρέμματα γης, πολλά από τα οποία δεν είχαν προλάβει να αναγεννηθούν από προηγούμενες πυρκαγιές και άλλα να είναι αρχέγονα δάση μοναδικής βιοποικιλομορφίας

Και παρότι η περιβαλλοντική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη και η πυρκαγιές στην Ελλάδα και άλλες χώρες συνεχίζουν να «καίνε», μια έκθεση της Distrelec εκτιμά πως η «ζημία» από τις φετινές πυρκαγιές στην Ευρώπη ανέρχεται περί τα 4,1 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο περιλαμβάνει το εκτιμώμενο κόστος για την καταστολή των πυρκαγιών, την αναδάσωση, την αποκατάσταση των ζημιών και τον καθαρισμό, αν και ο αντίκτυπος είναι σαφώς μεγαλύτερος για τους πολίτες της χώρας.

propoli

Όπως αναφέρει το Bloomberg, σύμφωνα με έναν πρώτο υπολογισμό με τα στοιχεία που είχαν επιβεβαιωθεί μέχρι και τις 30 Αυγούστου, η Ελλάδα φαίνεται πως είναι η ευρωπαϊκή χώρα που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές, με 1.610 στρέμματα καμένης γης και εκτιμώμενο κόστος καταστροφών περί τα 1,66 δισ. ευρώ.

Ωστόσο οι φωτιές σε πολλές περιοχές της χώρας συνέχισαν να καίνε μέχρι και αυτή την εβδομάδα, πριν το κύμα κακοκαιρίας μετατρέψει ολόκληρα χωριά σε «λίμνες», γεγονός που αναμένεται να εκτοξεύσει ακόμα υψηλότερα τον τελικό απολογισμό του κόστους.

Μάλιστα, σύμφωνα με πιο πρόσφατα στοιχεία, από την πρώτη αποτίμηση της WWF Ελλάς, η χώρα μετράει πάνω από 1,6 εκατ. στρέμματα καμένης γης, 23 προστατευόμενες περιοχές, 3 Εθνικά Πάρκα και 1 Εθνικός Δρυμός στον έως τώρα απολογισμό των φετινών πυρκαγιών.

Αξίζει δε, να σημειωθεί πως τα 935.000 στρέμματα από τη συνολική αυτή έκταση βρίσκονται μόνο στον Έβρο που καιγόταν για 16 συνεχόμενες ημέρες, κάνοντας την πυρκαγιά αυτή μία από τις σημαντικότερες από οικολογικής άποψης, αλλά και τη μεγαλύτερη από θέμα έκτασης που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην γνωστή ως Twitter, η Υπηρεσία Copernicus ανέφερε ότι η πυρκαγιά στον Έβρο είχε καταστρέψει τουλάχιστον 808,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποτελεί τη μεγαλύτερη καταστροφή στην Ευρώπη από τότε που υπάρχει καταγραφή δεδομένων.

Δείτε επίσηςΚαταδίωξη στη Θεσσαλονίκη: Τράκαραν στα διόδια και έφυγαν με τα πόδια

Loading