Πειραματικά εμβόλια mRNA της Moderna δείχνουν υποσχόμενα αποτελέσματα κατά του HIV. Δύο πειραματικά εμβόλια της αμερικανικής εταιρείας Moderna, τα οποία χρησιμοποιούν την τεχνολογία του mRNA για την πρόληψη του HIV, παρουσίασαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα στις αρχικές κλινικές δοκιμές. Ωστόσο, ένα τρίτο υποψήφιο εμβόλιο δεν κατόρθωσε να προκαλέσει την παραγωγή αντισωμάτων κατά του ιού. Τα αποτελέσματα προέρχονται από την πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών, όπου επικεντρώνεται κυρίως η ασφάλεια των εμβολίων. Η αποτελεσματικότητα αυτών των εμβολίων θα προσδιοριστεί στις επόμενες φάσεις της μελέτης.
Τα εμβόλια mRNA λειτουργούν με την παρότρυνση των ανθρώπινων κυττάρων να παράγουν ιικές πρωτεΐνες, οι οποίες στη συνέχεια αναγνωρίζονται ως στόχοι από το ανοσοποιητικό σύστημα για την παραγωγή των αντίστοιχων αντισωμάτων. Η πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science Translational Medicine εξετάζει τρία διαφορετικά εμβόλια mRNA που κωδικοποιούν μια επιφανειακή πρωτεΐνη του HIV, απαραίτητη για την είσοδο του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα.
Ένα από τα εμβόλια επιτρέπει την παραγωγή ελεύθερων ιικών πρωτεϊνών, ενώ οι άλλες δύο περιπτώσεις διατηρούν τις παραγόμενες πρωτεΐνες συνδεδεμένες στην κυτταρική μεμβράνη, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την αναγνώρισή τους από το ανοσοποιητικό σύστημα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 80% των εθελοντών που έλαβαν τα εμβόλια δεσμευμένων πρωτεϊνών παρήγαγε αντισώματα που ενδέχεται να αποτρέπουν την είσοδο του ιού στα κύτταρα. Αντίθετα, στην περίπτωση του εμβολίου ελεύθερων πρωτεϊνών, το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 4%.
Η παρούσα μελέτη είναι η τρίτη που εξετάζει εμβόλια mRNA κατά του HIV, μετά από δύο προηγούμενες δοκιμές τον Μάιο. Αν και τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, ένα από τα πειραματικά εμβόλια προκάλεσε έκζεμα στο 18% των συμμετεχόντων, ενώ στη νέα μελέτη το ποσοστό ανήλθε στο 6,5%. Παρά την εμφάνιση αυτής της παρενέργειας, οι ερευνητές θεωρούν ότι δεν αποτελεί λόγο για να σταματήσουν οι δοκιμές. Οι επόμενες προσπάθειες θα επικεντρωθούν σε εμβόλια δεσμευμένων πρωτεϊνών και θα δοκιμάσουν χαμηλότερες δόσεις mRNA, με σκοπό τη μείωση των δερματικών αντιδράσεων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr