Επενδύσεις για το μέλλον: η ανθεκτικότητα, η πρόληψη και ο πράσινος ψηφιακός μετασχηματισμός

Επενδύσεις για το μέλλον: η ανθεκτικότητα, η πρόληψη και ο πράσινος ψηφιακός μετασχηματισμός

Τα έργα ανθεκτικότητας, πρόληψης, αλλά και ο πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός είναι επενδύσεις κρίσιμες για το μέλλον της χώρας. Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, στο συνέδριο «Green Deal Greece 2025», που διοργάνωσε το ΤΕΕ, σε συνεργασία με το economix.gr, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με θέμα: «Πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός, υποδομές και βιώσιμη ανάπτυξη σε κρίσιμη καμπή: προκλήσεις και ευκαιρίες για επενδύσεις και ανθεκτικότητα».

Όπως ανέφερε ο κ. Στασινός: «Στο ΤΕΕ αναλάβαμε να κάνουμε πράξη όσα προτείναμε. Αναλάβαμε την ευθύνη για να γίνουν γρήγορα όσα η δημόσια διοίκηση πιθανόν θα χρειάζονταν χρόνια, αν όχι δεκαετίες, για να γίνουν», προσθέτοντας ότι το κρίσιμο εργαλείο είναι η τεχνολογία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, η «Πράσινη συμφωνία και νέα ψηφιακή οικονομία μετασχηματίζονται πλέον μαζί σε μια νέα πραγματικότητα με στόχο την Ανθεκτικότητα».

 Αναφορικά με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για την άμυνα και τη συγκέντρωση πόρων, τόνισε ότι: «Δεν είναι η ‘Αμυνα, όπως την κατανοούμε παραδοσιακά, η νέα κατεύθυνση. Είναι συνολικά η Ασφάλεια. Περιλαμβάνει και τις υποδομές», δίνοντας έμφαση στην αναγκαιότητα για ανθεκτικές υποδομές.

Ο κ. Στασινός εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες σημαντικά έργα, όπως η μεταρρύθμιση με το Πρόγραμμα Κωνσταντίνος Δοξιάδης, η προώθηση της προσβασιμότητας στα δημόσια κτίρια, καθώς και η δημιουργία νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών για μηχανικούς και πολίτες.

Σύμφωνα με τον κ. Στασινό, οι προκλήσεις στην Ενέργεια είναι επίσης κυρίαρχες, και η κοινωνία πρέπει να κατανοήσει την αξία των επενδύσεων σε δίκτυα και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. «Η υιοθέτηση μικρών ΑΠΕ μέσα στις πόλεις και η αυτοπαραγωγή μπορεί να δώσει λύσεις και στα νοικοκυριά».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε την ανάγκη για άμεσες μεταρρυθμίσεις στον τομέα δόμησης και την προώθηση ενός Σύγχρονου Οικοδομικού Κανονισμού, ώστε να επιλυθούν τα χρονίζοντα προβλήματα.

Κλείνοντας, δήλωσε ότι η επένδυση στην ανθεκτικότητα και την πρόληψη είναι ωφέλιμη για όλους, εάν εργαστούν όλοι μαζί για να κάνουν τη χώρα πιο ανθεκτική.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εργασίες του συνεδρίου Green Deal Greece 2025 στο youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=wvyeo88HUys

Το συνέδριο στηρίζουν ως Platinum Χορηγοί οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΜΕΤΚΑ. Χορηγός επικοινωνίας ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Loading

Play