Η κατανάλωση καφέ καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ο καφές συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως, προσφέροντας στους καταναλωτές ενέργεια και εγρήγορση. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition, αποκαλύπτει ότι η καθημερινή κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου έως και 17%, αρκεί να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 50.000 Αμερικανούς ενήλικες για πάνω από μια δεκαετία, επισημαίνοντας ότι οι καπνιστές καφέ τείνουν να ζουν περισσότερο από εκείνους που δεν καταναλώνουν καφεΐνη.
Η μελέτη αποκάλυψε ότι τα οφέλη της μακροχρόνιας ζωής εντοπίστηκαν μόνο σε άτομα που έπιναν σκέτο καφέ ή καφέ με ελάχιστη πρόσθετη ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, ενώ τα ζαχαρούχα και κρεμώδη ροφήματα δεν παρουσίασαν μετρήσιμα οφέλη για την υγεία. Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tufts ανέλυσαν τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ 46.322 ενηλίκων ηλικίας 20 ετών και άνω, οι οποίοι συμμετείχαν σε κυβερνητικές έρευνες υγείας στις ΗΠΑ μεταξύ 1999 και 2018.
Κατά τη διάρκεια αυτής της παρακολούθησης, 7.074 συμμετέχοντες απεβίωσαν – συμπεριλαμβανομένων 1.176 από καρκίνο και 1.089 από καρδιοαγγειακά νοσήματα. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν καφέ παρουσίασαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας. Το μεγαλύτερο όφελος παρατηρήθηκε σε εκείνους που έπιναν 2 έως 3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως, οι οποίοι είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.
Οι ερευνητές εξέτασαν προσεκτικά το περιεχόμενο των φλιτζανιών καφέ. Κάθε ρόφημα ταξινομήθηκε ανάλογα με την ποσότητα πρόσθετης ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών που περιείχε. Η κατανάλωση σκέτου καφέ συνδέθηκε με 14% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες. Ο καφές με μικρές ποσότητες ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών παρουσίασε παρόμοια μείωση.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η καφεΐνη είναι το κλειδί για τη μακροχρόνια ζωή, καθώς ο καφές με καφεΐνη συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο θανάτου, σε αντίθεση με τον ντεκαφεϊνέ. Αυτή η ανακάλυψη υποστηρίζει προηγούμενες έρευνες που δείχνουν ότι ο καφές σε κανονικές ποσότητες μπορεί να παρέχει προστατευτικά οφέλη, λόγω των βιοδραστικών ενώσεων του, όπως οι πολυφαινόλες.
Πηγή περιεχομένου: in.gr