Σαφείς, άμεσες και εφαρμόσιμες νομοθετικές λύσεις που να αποκαθιστούν την ασφάλεια δικαίου, να προστατεύουν την ιδιοκτησία και να επιτρέπουν στους πολίτες να χτίζουν νόμιμα και με σεβασμό στο περιβάλλον, ζήτησε από το Ηράκλειο Κρήτης ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου και Ενημερωτικής Εκδήλωσης στην έδρα του Περιφερειακού Τμήματος ΤΕΕ/ΤΑΚ.
«Ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ), η οριοθέτηση οικισμών και η εκτός σχεδίου δόμηση συνδέονται μεταξύ τους και συνθέτουν μία νέα πραγματικότητα, με σοβαρές επιπτώσεις για την ασφάλεια του πολεοδομικού δικαίου».
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ υπογράμμισε ότι τα ζητήματα αυτά απασχολούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στη χώρα και πρότεινε μία σειρά λύσεων, οι οποίες πρέπει να νομοθετηθούν τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες λόγω της πιεστικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.
Έστειλε σαφές μήνυμα ότι «δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε τον χώρο με δικαστικές αποφάσεις. Πρέπει να σχεδιάζουμε με πολιτική απόφαση και τεχνική τεκμηρίωση» και τόνισε ότι «στο κομμάτι της δόμησης οι κανόνες θα πρέπει να είναι ξεκάθαροι».
Για τον ΝΟΚ, παρατήρησε ότι «από την αρχή του χρόνου έχει μειωθεί η έκδοση οικοδομικών αδειών και μέχρι σήμερα είναι πολύ περιορισμένη».
Σχετικά με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), ο κ. Στασινός δήλωσε ότι «η κυβέρνηση νομοθέτησε αυτά που το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικά», σημειώνοντας την ανάγκη για εκδόσεις Π.Δ. προκειμένου να εξασφαλιστεί η νομιμότητα.
«Στην εποχή μας αν δεν πετύχεις τον χρόνο είναι σαν να μην έχεις κάνει τίποτα», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, αναφερόμενος στην ανασφάλεια του δικαίου που συνεχίζει να υφίσταται στην χώρα.
«Η μεγαλύτερη ζημιά που έχει συμβεί είναι ότι χάθηκε η έννοια της εμπιστοσύνης του διοικούμενου προς το κράτος» και τόνισε την ανάγκη επικοινωνίας μεταξύ του ΣτΕ και του ΥΠΕΝ για την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων.
Για τις οριοθετήσεις οικισμών, ο κ. Στασινός σημείωσε ότι πρέπει η κυβέρνηση να νομοθετήσει άμεσα, προκειμένου να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα δόμησης των πολιτών. Ως ενδιάμεση λύση πρότεινε να εξαιρεθούν ορισμένοι οικισμοί από τις γενικές ρυθμίσεις.
«Βρισκόμαστε σε μία τραγική κατάσταση» δήλωσε αναφερόμενος στην εκτός σχεδίου δόμηση, τονίζοντας ότι οι πολεοδομίες πρέπει να τηρούν κοινούς κανόνες και ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει ποιος είναι ο κανόνας που θα ισχύει.
Επιπλέον, προσδιόρισε ότι ο νέος Οικοδομικός Κανονισμός πρέπει να είναι απλός, με λιγότερες σελίδες και χωρίς περιττές ερμηνείες.
«Κάθε δήμαρχος θα πρέπει να κοιτάζει τι θα αφήσει στις επόμενες γενιές» και όχι το πώς θα ξαναεκλεγεί, καταλήγοντας ότι «ο νέος πολεοδομικός σχεδιασμός πρέπει να γίνει εργαλείο ανάπτυξης και όχι πηγή προβλημάτων».
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ, ενώ συμμετείχαν διάφοροι πολιτικοί και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ