Η Γάζα είναι η πιο υποσιτισμένη περιοχή παγκοσμίως, όπως τονίζει ο ΟΗΕ, απαιτώντας άμεση ανθρωπιστική βοήθεια. Η κατάσταση στη Γάζα είναι απελπιστική, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), η περιοχή αυτή είναι η μόνη όπου το 100% του πληθυσμού απειλείται από λιμό. Η ανθρωπιστική κρίση έχει προκαλέσει σφοδρή κριτική κατά του Ισραήλ, το οποίο εφαρμόζει αυστηρούς περιορισμούς στην είσοδο βοήθειας.
Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Γενς Λέρκε, ανέφερε ότι αυτή η κατάσταση διαψεύδει τις δηλώσεις των ισραηλινών αρχών. Οι συνθήκες έχουν καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, με μόλις 900 φορτηγά να έχουν λάβει άδεια εισόδου. Ωστόσο, μόνο 600 από αυτά είναι διαθέσιμα εντός της Γάζας, με τις προμήθειες να είναι ανεπαρκείς λόγω των βομβαρδισμών και της έλλειψης ασφαλών συνθηκών.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η περιορισμένη πρόσβαση στα φορτηγά κάνει τη διαδικασία διανομής τροφίμων μια από τις πιο παρακωλυόμενες στον κόσμο. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) καλεί την διεθνή κοινότητα να παρέμβει και να αποκαταστήσει την ειρήνη, καθώς οι γιατροί εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για την ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίσσεται. Αναφέρουν ότι ο αποκλεισμός της βοήθειας από το Ισραήλ και οι επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές, όπως σχολεία και νοσοκομεία, πρέπει να σταματήσουν άμεσα.
Τα νοσοκομεία, υπογραμμίζει ο ΠΙΣ, πρέπει να παραμείνουν ανέπαφα ακόμη και σε σφοδρές συγκρούσεις, ώστε να μπορούν να παρέχουν τη βοήθεια που απαιτείται. Δυστυχώς, η κατάσταση στη Γάζα είναι δραματική, με πολλά νοσοκομεία να έχουν καταστραφεί και χιλιάδες πολίτες να παραμένουν χωρίς βοήθεια.
Πηγή περιεχομένου: in.gr